Broccoli- och ärtsallad med sesam och koriander


I ICAs kundtidning Buffé var det senast ett reportage om kocken Yotam Ottolenghi som fått mycket uppmärksamhet för sina läckra grönsaksrätter. Han lagar gärna grönsaker utan att vara vegetarian. Som jag då. Han citeras så här i tidningen:

" - När vegetarisk mat blev populär på sextiotalet var det nästan ett religiöst mässande; det handlade om att avstå och om regler och självgodhet. Det handlar mindre om smak. Jag sätter grönsakerna i fokus för deras smak och inte för någon politik. Den nya tidens vegetarianism handlar om att njuta av den gröna maten."

Det appellerar på mig, att äta gott grönt utan att för den delen avstå från fisk, kött och fågel. Det lustiga är att jag har upptäckt hans recept via Pinterest redan, och ett av dem ligger redan på bloggen: Kyckling med jordärtskocka och citron. Inte vegetariskt men väldigt gott!

Broccoli- och ärtsallad med sesam och koriander

4 personer

250 g broccoli
2 askar salladsärter/sockerärter (à 150 g)
1 tsk hel eller malen spiskummin
½ kruka koriander
3 msk sesamfrön
rapsolja

Sås
3 msk tahini
3 msk vatten
1 liten pressad vitlöksklyfta
½ tsk japansk soja
½ msk honung
2 tsk äppelcidervinäger
ev 1½ tsk mirin
½ tsk salt

Vispa ihop alla ingredienser till såsen. Den ska vara slät och tjock men ändå gå att hälla, så späd ev med vatten till lagom konsistens. Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs.

Skär broccolin i buketter. Ansa sockerärterna. Blanda dem inte.

Koka sockerärterna i lättsaltat vatten tills de börjar mjukna men har kvar spänsten. Lyft med hålslev upp dem till ett durkslag och skölj med kallt vatten. Låt dem rinna av och torka ordentligt på en kökshandduk.

Använd samma kokvatten och gör samma sak med broccolin.

Blanda grönsakerna med 1 msk rapsolja i en bunke. Rör ner spiskummin och det mesta av korianderbladen och sesamfröna. Lägg upp på ett serveringsfat, häll över såsen och toppa med resten av koriandern och fröna.Kommentarer

Populära inlägg