Blåmusslor med chorizo


Sommaren har varit solig och varm, vi har badat mycket och ätit mycket fisk och skaldjur. En dag köpte vi blåmusslor och jag googlade fram ett recept på IcaKuriren som lät så tokigt att vi var tvungna att prova. Musslor med saffran och chorizo. Vilken blandning! 

Det blev gott. Kryddorna i korven passade förvånansvärt bra ihop med musslorna. Prova!

Blåmusslor med saffran och chorizo

4 portioner

4 hackade schalottenlökar
3 hackade vitlöksklyftor
olivolja
½ gram saffran
225 g chorizokorv i mindre bitar
4 dl torrt vitt vin
2 kg musslor med skal
4 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
grovt hackad bladpersilja.

Skölj av blåmusslorna och lägg undan de som inte sluter sig vid hanteringen. Fräs schalottenlök och vitlök mjuka i olivojan utan att ta färg. Tillsätt saffran och korv. Häll på vinet, hetta upp och lägg ner musslorna. Lägg på lock och låt sjuda 5 minuter.

Häll musslorna genom ett durkslag och spara spadet. Ta bort musslor som inte öppnat sig. Hetta upp spadet i en kastrull och tillsätt grädden. Låt koka ihop 5-6 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Blanda musslor och gräddspadet. Strö över persilja och servera direkt. Gärna med en bit bröd att suga upp spadet med.

Mina kommentarer: Jag gjorde bara ett nät blåmusslor och serverade det som en slags side dish utöver fisk och grillade havskräftor. Vi hade ingen chorizo i sommarstugan, så vi körde med en kryddig ölkorv istället. Av allergiskäl uteslöt vi också grädden och den behövs faktiskt inte alls. Spara musslorna som inte slöt sig där i början till krabbfisket :)

Kommentarer

  1. Själv blev jag bjuden på blåmusslor med stekt bacon - jättegott!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg