GI knäcke / Fröknäcke
Du kan hitta många snarlika varianter på det här knäckebrödet på Internet. Det kallas ofta för GI-knäckebröd, kanske för att det inte innehåller vanligt mjöl. Men majsmjöl har ett ganska högt GI, så jag förstår inte riktigt logiken. Nåja, eftersom jag inte är inne i GI-svängen riktigt så fastnade jag mer för knäckebrödet för att det är gott. Jättegott! Det är nästan som snacks. Jag har själv aldrig ätit det med smör och pålägg, bara brutit bitar och mumsat. Det är svårt att sluta äta det.
Majsmjöl är väldigt finmalt och polenta av svenska märken är ganska grovt. Jag har fastnat för Polenta Fioretto av märket Favero som finns i vanliga matbutiker. Det är något mittemellan i grovlek och funkar också bra till de kakor med polenta som finns här och här på bloggen.
Det är busenkelt att göra - bara att röra ihop, smeta ut och sätta in i ugnen.
Jag har lagt till psylliumfrön och lite salt i själva degen om man jämför med de recept som finns. Sedan går det nog att vidareutveckla receptet med örter. Framöver ska jag testa både med timjan och rosmarin. Tror det kan bli riktigt gott. Eller varför inte lite chili?
GI Knäcke
1 plåt2 dl majsmjöl eller polenta (det är grovleken som skiljer)
3/4 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/4 dl pumpafrön
1 msk psylliumfrön
1 -2 nypor salt
1/2 dl matolja eller olivolja
2 1/2 dl kokhett vatten
Flingsalt
Sätt ugnen på 150 grader C och ta fram en plåt och antingen täck med bakplåtspapper eller olja in den.
Blanda majsmjöl och alla frösorter i en bunke men någon nypa salt och rör om. Blanda i oljan och rör om. Häll på kokhett vatten och rör om. Nu blir det något mittemellan deg och smet. Bred ut "degsmeten" i ett tunt lager över hela plåten. Den ska vara tunn. Det går enklast med en slickepott. Strössla över lite flingsalt.
Sätt in långt ner i ugnen och låt stå där i cirka en timme. Knäckebrödet ska vara torrt och krispigt utan att direkt ha tagit färg. Min första omgång hade jag inte fått så tunn, så jag lät det stå kvar och torka ut på 50 grader ytterligare en halvtimme.
Ta ut och låt svalna. Bryt i mindre bitar. Försök att inte äta upp allt innan du serverar det :)
Mina kommentarer: Jag har testat med rosmarin och timjan (var för sig) som jag kryddar med på ytan tillsammans med flingsaltet och det blir gott. Och köket doftar ljuvligt när brödet är i ugnen.
*** *** ***
Och vintern 14/15 fyller jag på med ett recept till. Det innehåller inte någon olja och blir fluffigt krispigt. En ny favorit jag hittat på Leila Lindholms webb.
Leilas fröknäcke
2 plåtar200 g solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
Flingsalt
Sätt ugnen på 160 varmluft. Blanda allt utom vallmofrön i en bunke. Bred ut smeten tunt på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper. Strö över vallmofrön och lite flingsalt.
Grädda knäckebröden i cirka 70 minuter.
Låt dem svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden.
Förvara fröknäcket torrt.
Det är linfrön och fiberhusk som hjälper brödet att hålla ihop. Prova att byta ut till andra fröer också. Jag använde chiafrön.
På facebook fick jag de här tipsen av en vän: Det där är mitt LCHF-bröd. Men ta bort majsmjölet. Använd fiberhusk istället. Jag äter ju inte kolhydrater så mjöl av alla slag går bort. Mandelmjöl möjligtvis. Men jag har en hemlighet som gör det mycket godare. Jag har torkade tranbär i smeten. Sen ska det stå inne i 100-125 grader i minst två timmar.
SvaraRaderaHar gjort det där brödet 67 gånger hittills