Limoncello Tiramisu
Tiramisu. Denna älskade, stundom misshandlade, efterrätt. Ibland en underbar blandning av kaffe, mascarpone och savoiardikex. Ibland också bara en sörja där varje tugga inte smakar så mycket. Själv föredrar jag tiramisu på konjak eller amaretto framför marsala. Jag tycker det får ett bättre bett. Det behövs något som svarar emot marscaponen och grädden så att det inte blir för jolmigt.

Så såg jag hur Jamie Oliver gjorde denna variant med citron och limoncello istället för kaffe. Och det kunde jag ju inte motstå att prova! Men jag la till citronzest i mascarponeblandningen bara för att.

När vi åt efterrätten så kom vi till att prata om konsistensen på kexen. En av oss hade önskat att de varit mjukare. Men jag kom på mig själv med att tycka att det var extra gott just därför att kexen inte var saggigt mjuka. Jag tycker om att känna skillnaden mellan kex och gräddröra.

Syran i citronen gör att mascarponekrämen inte känns lika jolmig (jag är ingen gräddälskare som du hör), utan efterrätten fick en friskhet som jag gillade. Kommer definitivt att göra den här fler gånger!

Limoncello Tiramisu

250 g mascarpone
2½ dl vispgrädde, vispad
24 st savoiardikex
125 g florsocker
80 ml citronjuice
80 ml Limoncello, citronlikör
citronzest från ½ citron
citron och/eller hallon till garnering

Vispa ihop mascarpone, grädde, hälften av citronsaften och socker så att det blir pösigt. Blanda i citronzest från ½ citron. Blanda resten av citronsaften och Limoncello. Lägg 12 savoiardikex i botten av en form. Fukta dem med hälften av citron-limoncelloblandningen. Bred ut hälften av mascarponeblandningen. Lägg på ytterligare ett lager av kex och fukta dem med resten av citron-limoncelloblandningen. Bred ut resten av mascarponeblandningen. Sätt in i kyl i minst en timme.

Garnera med hallon och/eller tunna skivor av citron och servera.
Kommentarer

  1. Underbart god. Nu ska jag bara prova att göra den själv

    SvaraRadera
  2. Det här lät smaskigt. Limoncello är ju så gott i efterrätter:) Och det kul när orginalrecept får en ny kostym som den här:)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg