Lilla Es chokladtårta

En suddig mobilbild gör inte tårtan rättvisa.

Vi skulle fira farmor med en "vi gör nåt tillsammans-present" och självklart avslutades då dagen med nåt gott att äta. Yngsta dottern tog raskt fram sin bok "Baka baka liten kaka" av Abigail Wheatley och hittade en fin tårta som enkelt kunde göras mjölkfri. Ett extra plus i boken är att ett helt uppslag ägnas åt att gå igenom vilka kakor som kan allergianpassas, och i sådana fall hur :) Det märks att det är en bok översatt från engelska, då detta är en riktig cake med smörkräm och man använder self raising flour.

Så satte vi igång. Lilla E måttade, vispade, räknade och provsmakade nogsamt av smeten efterhand.
Bakboken är riktad till barn, och det är väldigt enkelt att följa anvisningarna steg för steg. Det är samtidigt rolig träning i matematik i både att räkna och se skillnad på olika mått. Vilket var det nu som var deciliter och matsked nu igen? Och så blir det ju något riktigt både fint och smaskigt av arbetet. Som den här tårtan.

Chokladtårta

ca 12-15 bitar (den är mäktig)

Kakbotten

1½ dl Extra fint mjöl (innehåller bakpulver, obs!)
1 dl kakao
1½ tsk bakpulver
150 g mjukt smör
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk mjölk
3 ägg

Chokladsmörkräm

100 g mjukt smör
3 dl florsocker
1 dl kakao
1 msk mjölk
½ tsk vaniljsocker

Du behöver också en rektangulär kakform, ca 27x18 cm.

Värm ugnen till 180 grader. Smörj och klä formen med lite bakplåtspapper. Sikta ner mjöl, kakao och bakpulver i en stor skål. Lägg smör och socker i en annan skål. Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Blanda ner vaniljsocker och mjölk.

Knäck ett ägg i en kopp. Häll det i smörsmeten. Tillsätt 1 msk av mjölblandningen. Vispa ägg. Gör så med alla tre äggen.

Tillsätt resten av mjölet till smör-ägg-blandningen. Rör försiktigt med en stor sked tills allt är ordentligt blandat.

Häll smeten i formen och släta till med undersidan av en sked. Grädda i 30-35 minuter tills kakan är hög och fjädrande. När kakan är klar, ta ut den och låt den ligga i formen några minuter. Lägg den sedan på ett galler. Pilla av pappret. Om du ska vänta med den några timmar, så lägg en ren handduk över så att den inte torkar.

Gör chokladkrämen. Lägg smöret i en stor skål och vispa med en trädsked tills det är mjukt och fluffigt. Sikta ner en tredjedel av florsockret och rör om. Sikta sedan ner resten av florsockret och rör igen. Sikta ner kakaon och rör om. Tillsätt mjölk och vaniljsocker och rör tills smeten är fluffig.

När kakan är kall kan du breda på chokladkrämen. Dekorera med tex riven choklad, non-stop, strössel eller något annat du tycker är fint.

Mina kommentarer: Vi bakade på mjölkfritt margarin och rismjölk. Till chokladsmörkrämen tyckte jag det behövdes mer än 1 msk rismjölk för att få mjuk konsistens, men det är ju bara att dutta i lite i taget tills det blir så mjukt som man vill ha det. Vi delade faktiskt kakan i två lika stora delar och la lite av chokladsmörkrämen emellan och resten ovanpå.

Kommentarer

Populära inlägg