Chili i Crock Pot


Ännu är jag inte helt vän med min Crock Pot. Flera tillagningsförsök har slutat i ganska trist mat  Jag var nästan på väg att ge upp, men fick pepp från mina vänner i Crock Pot-gruppen på facebook. Anette som bloggar på Husmorsorna gav mig ett recept på chili som jag bestämde mig för att prova.

Nu tänker du chili som i chili con carne, den där ganska ledsna sörjan man fick i skolan med vita bönor och köttfärssås. Det gjorde jag också. Detta är inte en sådan chili. Här utgår man från helt kött och kryddar upp ordentligt. Jag blev lite konfunderad över resultatet när jag lyfte på locket, för då såg det ut som små hårda bitar kött som simmade i en vattning sås. Mer soppa än chili tänkte jag. Men jag petade runt med sleven och köttet var så mört att det föll i trådar. Genast såg det mer chiliaktigt ut. Och doften! Ja doften som kommit i små pustar under hela dagen under koktiden kom nu ut i full blom. Mustigt och kryddigt. Smaken var inte långt därefter.

Vi äter vanligtvis inte så mycket kött, men i den här formen mumsar även familjens yngsta gärna i sig. Och tro det om ni vill - vi klämde nästan hela grytan på två vuxna och två barn! Det märks, för när jag skriver detta var det två och en halv timme sedan jag åt, och vi har varit ute på en promenad - ändå är jag mätt. Proppmätt.


Chili i Crock Pot
4-5 portioner

1 kg högrev i bitar
1 dl starkt kaffe
1 stor grön paprika i bitar
2 stora röda chilifrukter
2 stora hackade gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 bitar riktigt mörk choklad
2 st lagerblad
1 dl rödvin
3 msk oxfond
1 tsk kanel
2 tsk rökt paprikapulver (piemento)
3 msk brun farin
1 burk bönor
salt och peppar

Lägg kött, paprika och bönor i din CrockPot, blanda ihop övriga ingredienser, häll över köttet och sätt grytan på låg värme. Låt chilin puttra i åtta timmar. I slutet av koktiden kan du öppna och röra om lite grann. Chilifrukten utvecklar sina styrka under kokningen, så om du är känslig för stark mat kan du tillsätta chilin på slutet istället. Smaka av med salt och peppar. Servera chilin i djupa tallrikar tillsammans med gräddfil, guacamole och ett gott bröd att suga upp såsen med.

Mina kommentarer: Premiärkokade denna chili med bara knappt en chilifrukt - och det blev lite starkt för barnen. Men jag smakade av med ca 1 msk socker. Socker tar udden av hettan och alla åt med god aptit. Nästa gång ska jag nog ta mer bönor och mindre vätska. Fast maken gillade "såsen" som han doppade brödet i. 

Kommentarer

  1. Mm...kan nästan känna doften ända hit! Det här receptet måste jag absolut prova i min Nordic Cooker.

    SvaraRadera
  2. men om man bara har en vanlig gryta då? Funkar det ändå? För det låter så gott...

    SvaraRadera
  3. Jo det går säkert att göra, men på kortare tid. Antingen på spisen på låg värme eller om du har en gryta som du sätter in i ugnen på låg värme (jag tänker 75-100 grader). Crockpoten har fördelen att den är energisnål och du kan lämna den på medan du gör annat. Du behöver inte ens vara hemma.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg