Holländska chokladpannkakor


Yngsta dottern såg direkt receptet på Holländska chokladpannkakor första gången hon bläddrade i sin "Första kokboken i världen" av Johanna Westman. Idag blev det äntligen av att göra dem. Riktigt smarriga var de, men något svårstekta då vi använder rismjölk av allergiskäl. Pannkakorna hänger inte ihop så bra när man vänder dem, så den enda någorlunda presentabla bilden på dem blev den jag tog med mobilen i all hast. Vi fick ihop åtta pannkakor på den här satsen smet, precis enligt receptet. Har nog aldrig hänt förr :)

Receptet är väldigt barnanpassat, så in med ungarna i köket och sätt igång!

Holländska chokladpannkakor
8 pannkakor

1½ dl mjöl
2 msk kakao
2 msk strösocker
1 ägg
3 dl mjölk
2 msk smör + smör att steka i

Du behöver: bunke, måttsats, visp, stekpanna, soppslev, stekspade, tallrik

Blanda mjöl och kakao i en bunke. Blanda ner sockret. Knäck i ägget och häll i hälften av mjölken. Vispa smeten slät och blanda sedan i resten av mjölken.

Värm en stekpanna på svag värme. Lägg i 2 matskedar smör och låt det smälta. Häll i det smälta smöret i pannkakssmeten och rör om.

Höj värmen på plattan och lägg i en ny klick smör. När den har börjat fräsa är det dags att grädda. Ta en sked smet med soppsleven och häll i stekpannan. Vicka på pannan så att smeten räcker hela botten. Det ska bara vara så mycket smet att botten blir täckt och ma inte längre kan se färgen på stekpannan. 

Passa pannkakan noga så att den inte blir bränd. När ovansidan är fast och glanslös som en gammal ostskiva är det dags att vända. Skaka stekpannan försiktigt så att pannkakan lossnar. Stick in stekspaden under ena halvan av pannkakan. Lyft den lite och vänd.

Stek andra sidan av pannkakan i 1-2 minuter. Lyft försiktigt på ena kanten för att se om den blivit lagom gyllenbrun. Lägg upp pannkakan på en tallrik och fortsätt med nästa. Lägg en ny klick smör i stekpannan efter ungefär tre pannkakor.

Servera pannkakorna meddetsamma och turas om med att steka eller täck pannkakorna med en bit folie eller en ren kökshandduk för att hålla dem varma medan du steker resten.

Servera med lite socker, lite lönnsirap eller kanske rentav lite chokladsås. Gillar du kombinationen apelsin och choklad så prova med några fileade apelsinklyftor till pannkakan.
Kommentarer

  1. Vaddå holländska? Har funnits i sverige hur länge som :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg