Bästa brysselkålen


Tillhör du dem som skyr brysselkål? Då utmanar jag dig! Prova det här receptet  Lisa Förare Winblad har tillsammans med Malin Sandström gett ut en bok som heter Matmolekyler, som berättar om varför maten blir som den blir, hur olika tillagningsmetoder påverkar smaker osv. En bok som ligger på min önskelista. Du kan läsa om boken på deras blogg.

Jag hörde ett inslag med författarna där de bland annat beskriver hur man undviker den där beskan i brysselkål som så många tycker så illa om. Lyssna gärna på inslaget så får du deras beskrivning direkt. Jag återger här utifrån hur jag gjorde när jag kokade min brysselkål. Och vet ni vad? Det fungerar!

Bästa brysselkålen

Ansa den färska brysselkålen och dela varje litet kålhuvud mitt itu. Koka upp vatten med rikligt med salt. (1-2 tsk till en halv liter vatten.) Lägg i brysselkålen och låt koka så att de precis blir mjuka, men med lite stuns kvar. De får inte bli blötmjuka eller tråkgrågröna. Jag kokade i ca 5 minuter innan jag tyckte att de blev lagom, men det beror ju på hur stor brysselkålen är. Häll av.

Smält smör i en stekpanna och stek den lätt gyllenbrun. Gärna med snittytan nedåt. Den ska vara al dente i mitten och mjuk och god på utsidan. Servera.

Mina kommentarer: Det är något med sältan där som gör att beskan mildras så till den grad att till och med barnen tyckte att det smakade ok. Något de aldrig gjort förut. Prova!


Kommentarer

  1. Brysselkål var en av två saker jag inte åt som barn. Men nu är jag stor och ska jag testa ditt recept :) Låter gott och enkelt.

    SvaraRadera
  2. Några av oss vill nog åt beskan. Jag har nämligen alltid älskat brysselkål - hur den än tillagas medan man och barn skyr den. Alltså ska jag prova ditt recept och se om de gillar och om jag fortfarande tycker det är gott :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg