Tomater, tomater, tomaterOm man som jag inte har något växthus så är det först nu som tomaterna mognar på allvar. Och oj vad de mognar! Tomater är ju väldigt goda, men det kan bli så mycket att man inte kan ta hand om allt när de mognar alla på en gång. Här är några tips!

  1. Hinner inte alla mogna och nätterna börjar bli kalla? Klipp av plantan och häng den upp och ner i fönstret. De gröna tomaterna mognar i värmen på kvisten.
  2. Hinner du inte äta upp alla nu? Styckfrys tomaterna. En kall vinterdag när du lagar din goda köttfärssås eller något annat som behöver piffas upp med tomat tar du upp så många du behöver och spolar dem helt kort under ljummet vatten. Vips har du skalat dem! Tjonga sen ner dem i grytan.
  3. När du tröttnat på att äta tomatsallad med mozzarella kan du skiva tomater och lägga dem på knäckemacka och strö strösocker ovanpå. Det var min farmors favorit. Sockret lockar fram tomatens sötma. Prova! Och när det inte heller räcker för att bli av med alla tomater rekommenderar jag "Långbakade småtomater med torkade och färska örter" här nedanför. Ett recept ur Anna Bergenströms "Under valnötsträdet".


Långbakade småtomater med torkade och färska örter

4-6 portioner

30 körsbärstomater eller ca 20 något större
2 msk olivolja
1 tsk salt (kanske lite mer)
½ tsk socker
1/4 tsk nymalen svartpeppar
2 tsk torkad oregano
lite färsk timjan + rosmarin
basilikablad, svarta oliver

Värm ugnen till 150 grader C. Skär tomaterna i halvor eller låt dem vara hela. Blanda övriga ingredienser i en skål. Lägg ner tomaterna och vänd runt varsamt.

Lägg ut tomaterna (kupiga sidan upp om det gäller halvor) på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in mitt i ugnen 1-2 timmar beroende på tomaternas storlek. De ska sjunka ihop men inte bli bruna.

Gott tillbehör till nästan allting. Håller i 3 dygn i kylskåp (om man gömmer dem ;) )

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg