Vattenmelonsallad med sumaklök och oliver
Ännu ett recept från Salt & Tahini. Även här har jag sedan förra sommaren ätit melonsallad publicerad på @saltochtahini på Instagram. I det receptet är det bara vattenmelon, fetaost, salt, sumak och mynta. Detta är lite mer bearbetat, lite fler ingredienser. Det är friskt och fräscht och väldigt somrigt. Och värt det där lilla extra en helgkväll när man har tiden till det. Jag serverar det som tillbehör till en somrig måltid.
Sumaklöken kan man använda i fler sammanhang. Så enkelt och så gott!
I originalreceptet ingår mandel, men jag har uteslutit det av allergiskäl.
Vattenmelonsallad med sumaklök och oliver
4 portioner
Sallad
½ medelstor vattenmelon
½ gurka
½ msk rapsolja
1½ dl urkärnade svarta oliver
1 näve basilikablad
1 näve myntablad
svartpeppar
Sumaklök
1 medelstor rödlök i tunna skivor
1 msk sumak
½ msk olivolja
ev citronjuice och finhackad persilja
flingsalt
Dressing
½+2 msk olivolja
3 tunna citronskivor
1 msk granatäpplesirap
juice från ½ liten citron
1 tsk agavesirap
½ tsk torkad mynta
salt och svartpeppar
Fetaröra
15 g smulad fetaost
2 dl grekisk yoghurt
salt
Gör så här
Börja med sumaklöken. Lägg lökskivorna i en skål. Tillsätt sumak, olivolja och salt. Och ev citronjuice. Gnid in allt i löken med fingertopparna. Toppa ev med persilja.
Gör sedan dressingen. Hetta upp ½ msk olviolja i en liten panna på medelvärme och lägg i citronskivorna. Stek tills de blir karamelliserade och något sotade på båda sidor. Hacka sedan citronskivorna och blanda hälften av dem med resten av ingredienserna. Vispa ihop och smaka av med mer citronhack.
Blanda ingredienserna till fetaröran i en liten skål.
Skär vattenmelon och gurka i lagom bitar. Lägg dem på ett vackert fat. Klicka över stora klickar fetaröra, lägg på sumaklöken, strössla över oliverna, basilikan och myntan. Ringla över dressingen.
Kommentarer
Skicka en kommentar