Tortellinisallad

 


Pastasallad är snabb och enkel picknickmat. Men vill du levla upp ett snäpp rekommenderar jag den här varianten. Istället för vanlig pasta bygger den på tortellini. Och den är dubbeldressad, både med pesto och en dressing. Resultatet blir väldans gott. Detta är ännu ett recept ur kokboken Salt & Tahini. Allt vi provat hittills har varit kanongott. Om du inte har kokboken finns hon på instagram där hon också heter Salt & Tahini

I kokboken är detta en ensamrätt och den är mättande nog för det. Men vi grillade kyckling, kycklinglårfilé kryddad med citronzest, oregano och basilika, och serverade till pastasalladen. 

Tortellinisallad

4 portioner

Ingredienser Sallad
500 g tortellini. Välj en sort du gillar.
2 msk ruccolapesto
1 zucchini
1 msk olivolja
1 schalottenlök, fint skivad
1 romansallad, grovhackad.
4 dl kokta kikärtor, ca 250 g, avrunna
1 gurka, hackad
10 babyplommontomater, delade
1 dl urkärnade svarta oliver, grovhackade
½ dl riven parmesan
15 basilikablad
salt och peppar

Ingredienser ruccolapesto
2 vitlöksklyftor
1 nypa grovkornigt salt
20 g ruccola
12 g basilikablad
2 msk naturella cashewnötter (jag bytte ut mot solroskärnor)
2 msk riven parmesan eller näringsjäst
1 msk citronjuice
drygt ½ dl olivolja
svartpeppar

Ingredienser dressing
1 dl olivolja
1 msk lönn- eller agavesirap
1 vitlöksklyfta, finriven
1 tsk dijonsenap
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
½ tsk aleppopeppar
salt och svartpeppar

Gör så här

Ruccolapeston - I originalreceptet ska man mortla vitlöken med saltet och sedan tillsätta basilika och ruccola och fortsätta mortla. Ner med cashewnötter och parmesan och fortsätta mortla. Smaka av med citronjuice och svartpeppar, och sedan ringla ner olivolja. Nånstans ska dijonsenapen i också. Men jag tjongade ner alla ingredienser i en hög skål och körde med stavmixern. Snabbt och effektivt. Blir det pesto över så håller den i kylskåp i en vecka ungefär. 

Salladen - Skär zucchinin i längsgående skivor och grilla den på båda sidor i en grillpanna på medelhög värme tills den fått färg och mjuknat. Skär den i mindre bitar. Hacka övriga ingredienser till salladen. 

Tortellinin - Koka tortellinin enligt instruktionerna på förpackningen. Låt rinna av, lägg på peston och rör runt så att peston täcker pastan. 

Dressingen - Vispa ihop ingredienserna

Servering - Lägg tortellinin i botten av en stor skål. Lägg över salladen. När det är dags att äta ringlar du över dressingen och rör om. Smaklig spis!




Kommentarer

Populära inlägg