Sallad på harissarostat matvete med portabello och tahinidressing

 



Sommar. Det är en underbar tid på året och vi i stort sett flyttar ut i uterummet. Och vi grillar nästan varje kväll om det inte regnar. Ja vi grillar så ofta att inspirationen ibland tryter. Men nu har jag haft lite tid och ork att leta nya recept. Många är lite... meh... medan andra, som detta, var väldigt gott. 

Bli inte rädd när du ser receptet, för det är långt. Men det är inga jättekonstiga ingredienser och inga moment som är särskilt svåra. Det är mer att det är just många moment, och så ska svampen marineras en timme. Men oj så gott det blir! Vi åt detta tillsammans med grillad rostbiff och grillade padrones. Tahinidressingen kan man göra till fler rätter, den är verkligen mumsig.

Recept ur Allt om Mat nr 9 2020. Det är ett recept till många som jag halverade för det var ju bara till familjen. 

Sallad på harissarostat matvete

8-10 portioner

Ingredienser
Portabellon
8 stora portabellosvampar
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 msk finhackad persilja
2 msk japansk soja
2 msk balsamvinäger

Harissarostat matvete
6 dl matvete
1 burk majs (300 g)
3 msk harissa eller tandoorikrydda
3/4 dl olivolja
½ tsk salt

Bakad morot
1 knippe sommarmorötter (5-6 medelstora)
2 msk olivolja
2 msk honung
1 tsk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar

Tahinidressing
1 dl tahini
2 vitlöksklyftor
3 msk japansk soja
2 tsk honung
2 tsk pressad lime
2-4 msk vatten

Sallad
1 liten rödlök
150 g blandad sallad
½ dl russin

Gör så här
Portabellon
Ta bort foten på svampen (gjorde inte jag, den går utmärkt att äta).Skala och pressa vitlöken och blanda den med ingredienserna till marinaden. Lägg i plastpåse tillsammans med svampen och låt marinera ca 1 timme.

Harissarostat matvete
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av ordentligt. Häll matvetet i en ugnsfast form. Låt majsen rinna av väl och lägg den tillsammans med matvetet. Tillsätt olja, harissa och salt, och blanda om ordentligt. Sprid ut matvetet i formen så att det ligger i ett enkelt lager. Gör du till 8-10 personer kan du behöva två plåtar för att få plats. Byt då plats på plåtarna efter halva tiden. Rosta i ugnen i 20 minuter. Rör om då och då. Ta ut och låt svalna.

Ugnsrostade morötter
Ansa och skrubba morötterna. Jag halverade dem längs med så att de hann bli ordentligt tillagade. Lägg dem i en ugnssäker form. (Jag la dem på en plåt och matvetet på en annan eftersom jag hade halva mängden att jobba med.) Ringla över olja, honung, salt och peppar. Rör om så att alla morötter blir täckta. Ställ i i ugnen och rosta 20-30 minuter. Ta ut och låt svalna.

Tahinidressing
Skala vitlöken och mixa tillsammans med alla ingredienserna till en slät sås. Späd med vatten till en lagom rinnande konsistens.

Portabellon på grillen
Grilla svampen på båda sidor tills den är gyllene och har mjuknat.

Servering
Ta fram ett stort fat. Lägg salladen i botten och ut mot kanterna. Blanda ner rödlök och russin i det rostade matvetet och rör om. Lägg det ovanpå salladen. Lägg ut morötterna ovanpå. Drissla över lite av tahinidressingen och servera resten vid sidan om. Lägg svampen på ett annat fat. 

Smaklig spis!

Allergianpassning: Jag uteslöt mandeln som skulle vara med. Man kan ersätta den med rostade solrosfrön. 







Kommentarer

Populära inlägg