Lins- och spenatsoppa

 


Hösten börjar smyga sig på. Även om dagarna ibland är sommarvarma känns det höst på morgnar och kvällar nu. Med hösten kommer myset: krypa upp i soffan framför brasan med en mugg varm choklad, långa promenader bland fallna löv, mustiga grytor, äppelpaj med vaniljsås. Och så soppor såklart. Den här soppan går snabbt att svänga ihop en vardag. Den är vegetarisk med vackra färger. På bilden ser du soppan med tomater från vår egen trädgård. Jag hade lite färsk grönkål hemma som jag strimlade och la i också. Det ger lite extra fibrer som gör gott för kroppen. 

Receptet hittade jag i Coops medlemstidning MerSmak.

Lins- och spenatsoppa

4 portioner

Ingredienser
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skivade
50 g färsk ingefära, finhackad
1 röd chili, strimlad (eller torkade chiliflakes)
2 msk neutral olja
1 liter vatten
400 ml kokosmjölk
2 msk fisksås
1 msk japansk soja
2 dl torkade röda linser
250 g körsbärstomater, halverade
2 grönsaksbuljongtärningar
200 g färsk bladspenad
(ev lite finstrimlad färsk grönkål)
(ev färsk koriander)

Gör så här:
Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i olja på svag värme i 3-4 minuter. Det ska inte bli brunt. Häll i vatten och kokosmjölk, fisksås och soja. Smula ner buljongtärningarna och rör om. Skölj linserna och lägg dem i soppan tillsammans med tomaterna. Koka på medelvärme tills linserna är mjuka, ca 12 minuter.

Tillsätt spenaten och låt bli varmt. Låt inte soppan koka för då tappar spenaten sin färg. (Har du grönkål kan du lägga i den lite tidigare och låta den koka med nån minut.) 

Smaka av med salt och toppa eventuellt med koriander. 

Servera med ett gott bröd. 



Kommentarer

Populära inlägg