Örtbakad lax med picklade rotsaker


I mellandagarna fyller maken år och huset fylls av gratulanter. Vi det här laget är alla trötta på julmat och därför försöker vi hitta på något annat gott att äta när man är många. Jag surfade runt på nätet och hittade ett recept som jag modifierade något utifrån allergier och vad vi tycker om. Syran i de picklade grönsakerna möter upp den feta smaken från laxen på ett väldigt trevligt sätt. Det var meningen att jag skulle haft picklad rödlök också, men den var mjuk och tråkig så jag la på lite färsk purjolök istället. Det funkade fint det med. 

Örtbakad lax med picklade rotsaker

6–8 port

Tid: 1 timme + 1 timmes marinering

1 laxsida med skinnet kvar, ca 1 kg
2 citroner, rivet skal
1 msk hackad färsk rosmarin
1 msk hackad färsk basilika
3 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
1 msk olivolja

Picklade rotsaker
2-3 polkabetor, skalade och tunt skivade
2-3 morötter, skalade och tunt skivade
1-2 rödlökar, skalade och tunt skivade
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
5 kardemummakorn
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1 stjärnanis

Övrigt
Blandade späda salladsblad, tex maché, ruccola, mangold

Gör så här:

Förbered de picklade grönsakerna först. Koka upp ättika, vatten, socker och kryddor till en kryddig lag. Låt svalna. Skala och skiva rotsakerna, gärna på en mandolin så att du får till riktigt tunna skivor. Lägg rotsakerna i lagen och låt ligga en stund. I originalreceptet stod det 1-2 timmar, men det räckte fint med 30 minuter. Ligger de för länge tappar rödbetan sin vackra färg.  (Om du använder vanliga rödbetor kommer de att blöda sin röda färg. Prova att laka ur dem i vatten en stund först.)

Nu är det dags för laxen.

Sätt ugnen på 150°. 

Hacka örterna fint. Riv skalet av citronen och blanda med örterna. Pressa ner vitlöken och blanda runt.

Lägg laxsidan i en väl oljad form med skinnsidan nedåt och häll på olja, salt och peppar. Massera in. lägg sedan på örtblandningen och massera in den. Ställ in laxen i mitten av ugnen. Laxen är färdig när innertemperaturen nått 56°. Det tar cirka 20 minuter. Låt inte den gå längre, för då blir den torr och trist.

Lägg upp laxen på ett vackert fat och strö över de späda salladsbladen. Lägg sedan de picklade rotsakerna så att det blir vackert. I originalreceptet låg de bara på mitten, men jag la ut längs sidorna också, för de var så goda att äta till laxen.

Servera genast med dina favorittillbehör. Jag serverade tillsammans med kokt vitt ris och en enkel sås på creme fraiche, lite majonäs, massor med dill, örtsalt och svartpeppar. Till det en Chablis. Gästerna smackade nöjt.


Kommentarer

Populära inlägg