Clementinsallad med saffran och kardemumma
Julen är tung av kött, fet fisk, smör och grädde. Samtidigt är det högsäsong för citrusfrukter och de kommer som en frisk fläkt bland det feta och tunga. Den här efterrättssalladen behöver du göra några timmar innan servering så att smakerna hinner gifta sig. Det går utmärkt att äta den som den är, men en klick lättvispad grädde smakar väldigt gott till. Några i familjen tog vaniljglass till. Förmodligen är den också ett utmärkt tillbehör till ris a la maltan för dig som har det på gottebordet.
Receptet är hämtat ur Lantliv Mat&Vin nr 8 2017.
Clementinsallad med saffran och kardemumma
Ca 6 portioner
½ msk hel kardemumma
1 dl råströsocker
1 dl vatten
½ g (tråd)saffran
8-12 clementiner
Mortla kardemumman. Koka upp socker, vatten, kardemumma och saffran så att sockret löser sig till en sockerlag. Låt sockerlagen svalna.
Skala och skär clementinerna i skivor. Lägg dem på ett fat med höga kanter och häll över saffranslagen. Ställ in salladen i kylen tills det är dags att servera i minst en timme, gärna två.
Kommentarer
Skicka en kommentar