Flankstek i asiatisk såsDet blev bara en mobilbild på rätten, och sedan tog det slut. Smakerna satt som en smäck. Det hela är mycket enkelt - stek köttet hårt och snabbt så det får en yta men fortfarande är rosa i mitten. Skär upp och häll över såsen. Servera.Enkelt, eller hur?

Jag började med inspiration från ett recept, men upptäckte alltför sent att såsen i det receptet skulle koka och reduceras och det hade jag inte tid med. Så jag improviserade. Och tadaaa!  - det blev gott.

Vi äter gärna kött, men kanske inte så mycket. 400-500 g kött räcker till hela familjen. Om ni är större köttätare än vi är det ju bara att öka mängderna. Eller minska på köttätandet. Det är ju bra för plånbok, hälsa och miljö vettja.


Flankstek i asiatisk sås

4 portioner

500 g flankstek

1-2 msk hoisinsås
1 msk nypressad apelsin
juice av en lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk fisksås
1 tsk sesamolja
1 msk riven färsk ingefära
chiliflakes efter behag


Salta och peppra köttet. Stek flanksteken på medelhög värme. Du vill ha en fin yta och ett rosa inre. Skär upp i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat.

Blanda ihop ingredienserna till såsen. Ett trick är att riva ingefäran och krama ur vätskan och slänga trådbollen som blir över. Såsen ska vara simmig och inte allt för lättflytande. Blir den för rinnig så rör i mer hoisinsås.

Häll såsen över köttet. Garnera ev med lite salladslök och servera.

Vi åt köttet tillsammans med en nudelsallad och misokryddad ugnsrostad potatis, men det går säkert fint med lite kokt vitt ris och någon sallad med asiatisk touch också. Det är ju smarrigt med många olika rätter. Den här går så snabbt och lätt att göra. 

Kommentarer

Populära inlägg