Marockanska räkor med couscous



Så satt jag där och bläddrade i mattidningarna i jakt på någon smaskig kvällsmat. Jag fastnade för en bild på en rätt med räkor och ... jajemen, det var ett Jamie Oliver-recept. ICAs tidning Buffé publicerade hans recept, och det såg så fantastiskt smaskigt ut så jag bara måste prova. 

Kryddblandningen är ... helt galen. Men så gott det blev! 

Räkor ja. Stora räkor kan vara ohyggligt miljöovänliga och det är svårt att veta vilka man kan och inte kan köpa. Jag köper på kungsräkor på Coop och de ska vara ok.

Det här var första gången jag har wokat apelsinklyftor med skalet på - och oj så gott det blev :)

Om du inte har räkor med skal som redan är kokta räcker det med en snabb wokning så att de inte blir sega och tråkiga. 


Marockanska räkor med couscous

4 portioner

4 kvistar färsk rosmarin
4 vitlöksklyftor
olivolja
2 tsk rökt paprika
2 rejäla nypor saffran
12 stora jätteräkor med skal
1 ekologisk apelsin
3 dl couscous
3 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 påse blandad sallad ( i originalreceptet "blandade hackade grönsaker")
lite frusen hackad chili efter smak
1 kruka färsk mynta, hackad
1-2 citroner
1 granatäpple


Gör så här:
Mortla rosmarinblad och skalade vitlöksklyftor tillsammans med en nypa grovt salt till en pasta. Blanda i en matsked olja, paprikapulver, saffran och en skvätt kokande vatten till en marinad.

Använd en liten sax för att för att klippa upp ryggen på räkskalen och ta bort tarmen på räkorna. Klyfta apelsinen med skal och allt. Lägg räkor, apelsin och marinad i en skål och rör om. Låt stå i 10 minuter.

Lägg couscousen i en skål. Koka upp vattnet med kycklingfond och häll över couscousen. Täck över och låt stå och svälla några minuter.

Dela granatäpplet och banka ur kärnorna. Hacka myntan (spara några blad att dekorera med). Fluffa upp couscousen i en stor skål, blanda ner sallad (eller hackade grönsaker), den hackade myntan och nästan alla granatäppelkärnor. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Häll upp i en vid skål eller stort serveringsfat.

Ställ en teflonpanna eller wok på hög värme. Lägg i räkor, apelsinklyftor och marinad och fräs i 4-5 minuter till räkorna har fått fin färg och stuns. Fördela dem över couscousen. Ringla över lite yoghurt, strö över granatäppelkärnorna du har kvar och dekorera med de sparade myntabladen. 

Mina kommentarer: Vi serverade yoghurten vid sidan av, iFraiche från Oatly till den som tål det bättre. Man kan säkert variera rätten med olika sorters grönsaker. 

Kommentarer

Populära inlägg