Lammrygg i CrockPotI vår närmaste ICA-butik sänker de ibland priset på färskvaror och märker dem "ät snart". Så kom jag över ett paket lammrygg skuren i skivor. "Kokas" stod det på paketet, och då tänkte jag att det borde bli perfekt att tillaga i CrockPoten. Så jag googlade och hittade lite olika recept - men inget för slowcooker. Så jag tog inspiration från olika recept och slowcookifierade till det. Mest handlar det om mindre vätska. 

I paketet låg 700 gram kött inkl ben. Vi är inga storätare av kött, så det räckte åt oss men det var snudd på för lite. Du kanske vill ha mer kött till din familj. 

Man kan tjonga ner köttet direkt, men jag tycker det blir godare om man fräser köttet så att det får en gyllene yta först.

Jag gjorde så här och det blev rackarns gott. 

Lammrygg i Crockpot

4 portioner

700 g lammrygg i skivor
2 gula lökar i klyftor
3 vitlöksklyftor, skalade och lätt krossade
4 dl vatten
1 msk oxfond
2 dl rött vin
2 lagerblad
Några kvistar färsk timjan
Några kvistar färsk rosmarin
salt och peppar

Gör så här:
Skala och klyfta löken och lägg ner i CrockPoten (eller vilken slowcooker du nu har) tillsammans med vitlöken. Värm på en stekpanna och hetta upp valfritt matfett. Stek lammet helt kort så att det får en gyllene yta. Salta och peppra. Lyft över lammet i slowcookern. Häll två deciliter av vattnet i stekpannan och rör runt. Häll vattnet över köttet i slowcookern - på det sättet får du med allt gott från stekpannan ner i maträtten. Blanda de återstående två deciliterna med oxfond och rött vin. Häll vätskan över köttet. Lägg över örterna och peta ner lagerbladen. Nu är det dags att lägga på locket och sätta slowcookern på Låg i 8 timmar.

När de 8 timmarna gått skalar och kokar du potatis. Sleva upp så mycket sås det går ur slowcookern. Sila såsen genom en sil och häll i en kastrull. Koka ihop såsen något och häll sedan på grädde. Smaka av med salt och peppar. Red av om du vill, antingen med en toppredning eller med maizena såsredning,  eller kanske blanka av med lite smör. 

Köttet är nu rejält mört. Lyft upp det ur slowcookern och servera med kokt potatis och såsen och en massa goda grönsaker!
Kommentarer

Populära inlägg