Pizzabullar



Efter en lång semester är det nästan skönt att komma igång med vardagen igen. En vardag med jobb, skola och aktiviteter. En vardag där barnen kommer hem hungriga efter skolan och behöver något vettigt i magen innan de ska vidare.

Pizzabullar har jag funderat på många gånger, men det har fallit på den där osten. Utbudet av mjölkfria ostar har varit någon slags konstig klump gjord av soja som varken sett ut som eller smakat som ost. Men nu kommer det både vegetariska och veganska produkter på hyllorna. Tex Astrid och Aporna vars sortiment finns i allt fler butiker. Och de har vegansk "ost" som faktiskt funkar. Vi hittade en "ost" av ett annat märke också som var ännu godare, men jag kommer inte ihåg fabrikatet. Lovar att uppdatera när jag hittar den igen.

Så, pizzabullar. Man gör dem som kanelbullar men med en salt deg och en salt fyllning. Jag fryser in dem i påsar och barnen tar fram så många de vill ha och värmer i micron. De har infört en självpåtagen ransonering för att de ska räcka längre, för de skulle kunna äta upp allihop på en gång.

Jag följde inte originalreceptet helt vad gällde tomatsåsen. Dels hade jag inte krossade tomater hemma, dels ville jag ha mer smak så jag tryckte i sardeller också. Man kan säkert experimentera med grönsaker, mozzarella, oliver, salami och annat man tycker är gott på pizza också.  Här är ett slags grundrecept och så får du vara kreativ själv och lägga till det du tycker om.

Receptet är en blandning av olika recept jag hittade på nätet + vad jag själv la till.

Pizzabullar

24 st

25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
ca 10 dl vetemjöl

Tomatsås
2-3 sardeller
½ dl tomatpuré
1 tsk olivolja
ev lite vatten för att späda såsen till lagom konsistens
1 msk torkad oregano

Fyllning
200 g strimlad rökt skinka
300 g riven ost som smälter bra
mer oregano


Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt ganska länge så att degen blir smidig. Använd gärna hushållsassistent om du har en sådan.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

Mosa sardellerna fint och lägg i en skål. Lägg i tomatpuré, olivolja, oregano och rör runt. Späd ev med lite vatten till lagom såsig konsistens.

När degen jäst färdigt delar du den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred ut tomatsåsen på rektangeln och strö över skinka, ost och ev mer oregano. Spara ev lite ost att strö ovanpå bullarna.

Rulla ihop rektanglarna från långsidan. Skär rullarna först på hälften och sedan varje halva på hälften igen. Nu har du fyra bitar. Skär varje bit i tre delar. Nu har du 24 bullar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 20-30 minuter i rumstemperatur. Sätt ugnen på 250 grader C.

Strö ev lite extra ost på varje bulle och grädda sedan bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Kommentarer

  1. Tack för tips på insta! Har matmuffins i ugnen men kör dessa nästa gång :)

    SvaraRadera
  2. Vad bra att jag kunde inspirera! De är ju enkla att göra och barnen slukar dem.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg