Godaste vattenmelonsalladenSallad med vattenmelon och fetaost är ju numera en klassiker. Tror att alla har smakat det någon gång. Det är en så fenomenal sallad i all sin enkelhet, Fräsch, saftig och vacker att titta på.

Lisa Förare Winbladh är kokboksförfattare, föreläsare och otroligt kunnig vad gäller mat och recept. Hon har bland annat skrivit boken Matmolekyler. (Om du inte redan har den så köp den. Den finns i pocket numera också. Riktigt intressant om kemin bakom smakerna.) Lisa skriver med jämna mellanrum på matnördsparadiswebbplatsen Taffel.se. Och där hittade jag den här varianten på melonsallad. Såååå god!

Gör den. Idag.

Vattenmelonsallad med fetaost

4 port som förrätt eller tillbehör


Så enkelt att ingredienserna måste vara perfekta! Prova dig fram till de rätta proportionerna. Rostad mandel är gott att strö över.

600 g vattenmelon med skal
1/2 stor gurka
1-2 små färska lökar
ca 150 g feta, ekologisk
finstrimlad mynta
ev rostade pumpafrön

Dressing:
3/4 tsk anis
10 korn svartpeppar
1 1/2 msk burdus rödvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 tsk råsocker
3/4 dl olivolja

Gör dressingen. Rosta anis och svartpepparkorn i en torr kastrull på låg värme tills den börjar dofta. Mortla fint. Blanda med vinäger, salt och socker. Vispa ner oljan och låt stå.
Skär skalet av melonen. Ta bort en del av kärnorna. Så mycket du orkar. Skär i stora kuber. Skala gurkan och skär i stora bitar. Skiva löken och skölj hastigt i kallt vatten och klappa torr. Tärna fetan.
Finstrimla myntan precis före servering. Vänd runt med dressingen, låt stå några minuter, kanske en kvart. Smaka av. Kanske några droppar vinäger till? Servera.

Mina kommentarer: Inte hade jag rödvinsvinäger hemma, så jag tog balsamico. Och det ligger något i det Lisa skriver om att melonen nästan kräver en riktigt burdus vinäger. Det här blev gott, men kunde haft mer sting. Jag ska genast uppgradera skafferiet. På bilden serverar vi fetaosten vid sidan om av allergiskäl. De som tål lägger till osten på sin portion helt enkelt.


Kommentarer

Populära inlägg