Marängtäckt chokladkaka
Vårt födelsedagsbarn skulle välja tårta och ja, vi hamnade på choklad igen. Favoriten är ju den franska chokladkakan, men den här gången utökade vi vår repertoar med en marängtäckt chokladkaka ur Coops kundtidning MerSmak.
Kakan är enkel att göra, men tar en hel timme i ugnen, så var inte för sent ute. Trots den långa tiden i ugnen blir den inte torr. Nej snarare blir den som en fondant, med ett rinnande inre när du skurit igenom marängen. Det blir inte mycket godare än så här!
Marängtäckt chokladkaka
ca 10 bitarChokladkaka
200 gram rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
2 äggulor
100 g mörk choklad, minst 60% kakao
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Maräng
2 äggvitor
1 dl strösocker
1 msk kakao
Till servering
vispgrädde
färska bär
Sätt ugnen på 175 grader C. Smöra och och bröa en form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
Börja med marängen. Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sockret under vispning till ett fast skum. Vänd ner kakaon sist.
Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i ägg och äggulor ett i taget. Smält chokladen i ett vattenbad eller mikro. Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten. Häll smeten i formen och bred marängen ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme. Kakan ska vara kladdig, ja nästan rinnig, i mitten. Låt svalna. Servera med lättvispad grädde och färska bär.
Mina kommentarer: Kakan görs enkelt mjölkfri med mjölkfritt margarin.
Kommentarer
Skicka en kommentar