Kryddig fiskgryta med chorizo och kikärter



Frusen fisk är rätt trist. Men ibland är det det man har att tillgå. Då är det bra med sådana här recept som piffar till själva fisken och ger den smak. Originalreceptet är gjort av Tom Kerridge och publicerades i Woman & Home Feel Good Food. Men jag fick byta ut och mecka så mycket att jag mer ser det som en inspiration. Här nedan skriver jag hur jag gjorde. Och det blev gott - jättegott!

I originalreceptet ska man utgå från torkade kikärtor, blötlägga och koka dem i tomatsåsen i 45 minuter. Jag använde färdiga kikärter. Snabbt och enkelt.

Kryddig fiskgryta med chorizo och kikärter

4 -6 portioner

600 g vit fisk, filé, tex Pollock
1 kuvert, ½ gram, saffran
ca 1 tsk salt

olivolja
1 burk kikärter
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chilifrukt, hackad utan kärnor
2 gula lökar, hackade
4 chorizos, eller annan kryddig korv, i bitar
2 lagerblad
1 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprika
1 kanelstång
2 burkar krossade tomater (400 g styck)
en nypa socker om det blev för starkt
1 fiskbuljongtärning
400 g färsk spenat
salt och peppar

Börja med att blanda salt och saffran och krydda fiskfiléerna. Låt dra en bra stund, gärna 1½ timme.

Ta en stor gryta och värm upp olivolja i den. Fräs försiktigt lök, vitlök och chili ett par minuter utan att de tar färg. Lägg i korven och fräs så att den börjar släppa ifrån sig fett och smaker. Tillsätt spiskummin, rökt paprikapulver, lagerblad och kanelstång. Fräs någon minut. Häll på krossade tomater och fiskbuljongtärning och rör om. Låt det hela puttra 5-10 minuter. Om det blir för starkt, häll i lite socker. Det tar udden av chilin.

Lägg i fisken och låt sjuda ett par minuter tills fisken precis är genomkokt. Lägg ner avrunna kikärter och spenat. Låt bli varmt.

Servera genast med bulgur eller ris.



Kommentarer

Populära inlägg