Sockerkaka med vinbärssirap



De röda vinbären vid sommarstugan hade börjat bli övermogna, några hade torkat. Det är ju synd på så goda bär. Så vad gör man då när man har typ mjöl, socker, ägg och vinbär? Jo man googlar snabbt och hittar ett recept på sockerkaka med vinbärssirap. Jag tror det var på Expressens sajt Mitt Kök.

Det är en helt vanlig enkel sockerkaka som piffas till med vinbär som kokats ihop som en snabb sylt. Du kan använda vinbärssirapen till en sockerkaka bakad efter ditt favoritrecept såklart. Min sirap kokade kanske något för länge och när den svalnade kändes den nästan som marmelad i konsistensen. Men det var gott!

Snabbt och enkelt till sommarfikat.

Sockerkaka med vinbärssirap

1 kaka

125 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl yoghurt
4½ dl mjöl, (270 g)
2 tsk bakpulver

Rödvinbärssirap:
cirka 2-3 dl röda vinbär, rensade
1-1 1/2 dl  vatten
1/2  dl honung eller socker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form som rymmer cirka 2 liter.

Vispa smör, socker och vaniljsocker i en skål eller matberedare tills det är vitt och pösigt. Tillsätt 1 ägg i taget och fortsätt vispa. Tillsätt yoghurten under vispning. Blanda bakpulver och mjöl. Vänd ner mjölblandningen i smeten.

Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den.

Blanda röda vinbär, vatten och honung i en kastrull och hetta upp. Låt blandningen sjuda under cirka 10 minuter eller tills den kokat ihop. Häll rödvinbärssirapen på toppen av kakan och låt vätskan rinna ner längs kanterna. Servera den gärna medan den fort­farande är ljummen.

Kommentarer

  1. Men oj vad gott det såg ut, kul att piffa en gammal goding på ett innovativt sätt!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg