Den glada sillen
När stora delar av sommaren susat förbi med sol och varma bad, kom jag en dag på att vi inte ätit sill och potatis sedan midsommar. Så fick vi gäster en dag och vi skulle ha en lätt lunch. Då kom jag att tänka på en gammal favorit; Den glada sillen. Receptet är hämtat ur Anna Bergenströms "Nya Annas mat", en sån där baskokbok som bör finnas i varje hem. Det är en läcker variant på sill och potatis som är enkel att göra och vacker att se på. På bilden ovan har jag tagit knappt dubbel sats (fatet var rätt litet) och det räckte till fyra vuxna och ett barn.
Den glada sillen
2-3 personer
1 burk matjessill i bitar (ca 200 g)
1 medelstort syrligt äpple
1 medelstor gul eller röd lök
ca 2 dl gräddfil
1-2 msk vanlig söt senap
2-3 msk majonäs
2 inte för hårt kokta ägg
1 dm vanlig grön gurka
1/4 grön paprika
2 små tomater eller 10 rädisor
små dillkvistar
Hacka äpplet och den skalade löken. Lägg ut löken i botten av ett fat, fördela äppelhacket ovanpå löken. Lägg på avrunna sillbitar. Smaksätt gräddfilen med senap och lite majonäs. Bred ut detta över sillen så att denna inte syns under gräddfilstäcket.
Så här långt kan man förbereda några timmar före servering.
Strax innan man ska äta garnerar man fatet med äggklyftor, skivade rädisor eller små tomatklyftor, paprikastrimlor, gurkskivor och små dillvippor. Servera med kokt potatis, bröd och ost.
Kommentarer
Skicka en kommentar