Citron- och lavendelkaka med lemon curd-kräm



Sockerkaka är alltid gott. Enkelt att svänga ihop och smaksättningen går att variera i det oändliga. Jag vet faktiskt inte riktigt varifrån jag har tagit det här receptet. När jag hittar ett recept hos någon vän, i ett väntrum eller liknande, så tar jag bara ett snabbt foto med mobilen. Detta är ett sådant recept.

Här är det egentligen inte sockerkakan som är grejen. Det är lemon curd-krämen. Det är den som gör det. Snabbt, enkelt, gott. Precis som det ska vara på sommaren när man får gäster.

Ska jag vara riktigt kinkig så tycker jag att sockerkakan var på vippen för torr, och nästa gång tar jag nog Leilas grundrecept på sockerkaka ur A Piece of Cake och smaksätter med citron och lavendel istället.

Citron- och lavendelkaka med lemon curd-kräm

1 kaka

Sockerkakan

100 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
rivet skal av 1 citron (det yttersta gula)
2-3 msk fint smulade färska lavendelblommor

Till formen:
smör eller margarin
vallmofrö

Lemon curd-kräm

2 dl lemon curd
250 g mascarponeost
3 dl vispgrädde

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader C. Smörj en form med smält smör eller margarin och strö i vallmofrö. Använd en form som rymmer ca 1½ liter. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, rivet skal av citron samt lavendelblommor. Rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten tillsammans med matfettet och mjölken. Häll upp i formen.

Grädda på galler i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

Rör lemon curd mjukt. Blanda ner mascarponeosten. Vispa grädden för sig och vänd ner i blandningen. Häll upp i skål och strö över fint smulade lavendelblommor. Servera tillsammans med sockerkakan.

Mina kommentarer: Jag allergianpassade med mjölkfritt margarin och havremjölk i kakan. Så tog jag torkade lavendelblommor i kakan. Så blandade jag vallmofrön och ströbröd att ströa formen med. Jag hade ingen lemon curd hemma, så jag tog lime curd istället. Och så läste jag fel på mängden grädde och vispade bara 1 dl grädde. Men det funkade det också.

Kommentarer

  1. Hmm, jag vet nog inte vad lemon curd är för något...

    SvaraRadera
  2. Lemon curd är en slags citronkräm som man antingen kan köpa färdig på burk (brukar stå bland marmeladen) eller koka själv. Äts som pålägg på tex rostat bröd eller nybakade scones, eller används som just citronkräm i bakverk. Syrligt gott!

    SvaraRadera
  3. Nu har jag provat. Mycket gott med lavendel i kakan (man ska nog dock vara lite försiktig med mängden). Krämen var också god, men om man följer receptet blir det jättemycket!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg