Rabarberclafoutis med kvanne


Ibland blir jag förälskad i bara namnet på ett recept. Så var det i det här fallet. Säg det högt för dig själv; Rabarberclafoutis med kvanne. Visst låter det vackert? Jag hade ingen koll på vad clafoutis var eller vad kvanne var då förra året när jag snubblade över receptet på en av bloggarna på Taffel.se. Knappt hann jag ställa frågan i en trädgårdsintresserad grupp på facebook förrän det stod en planta på min trappa. Men då hann jag aldrig göra bakverket, för mina rabarber råkade ut för något och blev mjuka och sunkiga. De gick i komposten istället för i magen.

Nu kom en ny skön vår, och se, kvannen har vuxit sig frodig och jag har hunnit läsa på lite om växten på Wikipedia. Det är en tålig växt som finns långt norrut i landet, och den har använts genom århundraden både som medicin och krydda, så det var kanske inte så konstigt att den överlevt i kryddlandet trots den för skåne stränga vintern. Den har en väldigt särpräglad smak som är svår att beskriva. Den skaver liksom i sinnena någonstans mellan god och inte god. Jag har ännu inte bestämt mig vad jag tycker.

Clafoutis då? Helt ärligt vet jag inte ens hur det uttalas. Vad skulle man göra utan Wikipedia? Fransk snabbdessert som vanligtvis görs på körsbär läser jag mig till.

Nåja, nu stod jag här en söndageftermiddag, med kvanne, med rabarber och med villiga försökskaniner. Då är det ju bara att kasta sig ut i köket och börja veva ihop, eller hur?

Clafoutis är en utmanare till smulpajen. Du gör den på råvaror du har hemma, det är enkelt och går ganska snabbt i ugnen. Konsistensen är dock långtifrån smulpajens. Clafoutis är mjuk och lite seg, nästan som ugnspannkaka.

Jag tyckte det var en spännande smakkombination och jag gillade den lite sega konsistensen. Men alla barnen runt bordet sa väluppfostrat att "Det här var nog inte min favorit" och så åt de glass istället. Jag är glad att de vågade prova i alla fall :)

I ursprungsreceptet läser jag att man kan ersätta kvannen med en gnutta kanel. Det ska jag prova nästa gång.

Rabarberclafoutis med kvanne

4-5 portioner

Ingredienser
1/2 kg rabarber
4 kvannestjälkar (späda)
50 g smör
1/2 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
3 ägg
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
Smör till stekning
2 msk socker

Servering
Florsocker
Lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass

Gör så här
Ställ in ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna.

Ansa och skär rabarbern i tre centimeter stora bitar. Skiva kvannen tunt och centimetertjockt över stjälkarna. Stek i panna med en rejäl klick smör och socker. Bitarna ska mjukna men inte kollapsa. Ställ åt sidan.

Vispa mjölk och ägg med det avsvalnade smöret. Rör ner mjöl och socker och smaksätt med salt och vanilj.
Smörj fem små formar med smör och häll i smeten. Fyll på med rabarber- och kvannebitar så högt du vågar.
Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter tills clafoutiserna är härligt pösiga. Pudra över med florsocker och servera direkt med grädde, glass eller vaniljsås innan de sjunker ihop.

Mina kommentarer: Jag hade bara 350 gram rabarber och jag tyckte kvannen doftade väldigt starkt så jag tog bara två stjälkar. Och bladen skulle man bara slänga, eller? Inte hade jag fem portionsformar heller utan letade fram en liten pajform, ca 21 cm i diameter. Det pöste upp läckert i ugnen utan att rinna över kanterna,så den var nog lagom.

Kommentarer

  1. Hmm, någon kvanne har jag inte tyvärr... Men det ser gott ut!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg