Kyckling med jordärtskocka och citron




Ja det är väldigt många kycklingrecept på bloggen. Det går ju att variera i det oändliga. Och så har jag väl berättat att Pinterest är en fantastisk källa att ösa ur när det gäller recept? Detta recept hittade jag via Pinterest.

Det här är återigen en bra bjudrätt. Man förbereder, lägger i marinad, och när gästerna kommit är det skjuts in i ugnen i 45 minuter :) Men om du ska laga den direkt, kom ihåg att du först ska koka jordärtskockorna och sedan ska det ligga i marinad... börja i tid! Läs igenom hela receptet först (det är jag urdålig på själv, kanske är det därför jag tipsar om det :)


Kyckling med jordärtskocka och citron

4 portioner

500 g jordärtskockor
3 tsk färskpressad citronsaft
8 kycklingben eller en hel kyckling, styckad
12 bananschalottenlökar
12 stora klyftor vitlök
1 citron
1 tsk saffran
½ dl olivolja
1½ dl vatten
10 g färsk timjan
40 g färsk dragon
2 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar

Skala jordärtskockorna och skär dem i klyftor på längden. Lägg i en kastrull och täck med rikligt med vatten, och tillsätt ca 1½ tsk citronsaft så att de inte mörknar. Jag la i ½ tsk salt i vattnet också. Låt koka upp, sänk värmen och låt koka försiktigt i 10-20 minuter. De ska bli lättkokta, inte jättemjuka. Häll av och låt svalna.

Skala och delar schalottenlöken på längden. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Dela citronen på längden och skär den i tunna skivor. Hacka de färska örterna. Blanda alla ingredienser i en stor bunke (men spara resten av citronsaften och hälften av dragonen). Blanda runt med händerna så att allt blandas. Låt marinera i minst två timmar, men det går bra att låta kycklingblandningen stå i kylen över natten också.

Värm ugnen till 240 grader C. Lägg upp kyckling och grönsaker i en ugnsfast form. Lägg kycklingen med skinnsidan uppåt. Låt gå i ugnen i 30 minuter. Täck sedan över med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och låt kycklingen gå 15 minuter till. Då bränns inte kycklingen.

Nu ska kycklingen vara genomstekt (stick en kniv i en kycklingbit om du är osäker, och om den inte är genomstekt, låt den gå lite till.) Häll över den sista skvätten citronsaft och dragonen som en sista touch. Servera genast.

Mina kommentarer: Riktigt god och smakrik kyckling. Jag serverade med bulgur och grönsallad.  Receptet är hämtat från boken "Jerusalem; A Cookbook" av Yotam Ottolenghi and Sami Tamimi, översatt av mig och med små justeringar som jag gjorde.



Kommentarer

  1. Tyvärr. Slutar läsa när jag förstår att det är kyckling med ben. Kan bara inte... Rest från min vego-tid tror jag.

    SvaraRadera
  2. Kör med filé då vettja :) Det blir torrare och mindre smakrikt gissar jag, men funkar säkert utmärkt. Själv tycker jag att om vi nu ska döda djur så ska vi äta upp _hela_ djuret och inte bara filéerna.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg