Kyckling med rökt paprika och oregano





Det finns så många fantastiska sidor om mat på Internet. Nu har jag hittat en till :) Och hur gjorde jag det? Jo via Pinterest. Det är en sajt för att dela med sig av bilder - och oj vilken guldgruva det är för alla oss som är matintresserade! För bakom varje bild finns en sajt, och där finns också oftast ett recept. Härligt.

Så jag slösurfade och detta såg så gott ut. Kyckling in i ugnen, allt i ett. Bra om man inte vill anstränga sig för mycket vid spisen. Lite sallad och nåt gott att dricka till så är det klart!

Jag har översatt och modifierat receptet, men om du vill se det ursprungliga receptet finns det på Aida Mollenkamps sida. Vi ville ha sås till så det gjorde jag.

Kyckling med rökt paprika och oregano


1 hel färsk kyckling
2 msk smakneutral olja (raps-, solros-, matolja)
pressad saft av 2 limefrukter
2 msk japansk sojasås
2 msk rökt paprikapulver
1½ msk mald spiskummin
4 vitlöksklyftor
1 + 1 tsk salt
2 tsk smakneutral olja
2 mellanstora gula lökar, delad i båtar
ca 10 - 12 potatisar
2 tsk färsk oregano

Sås

Bortklippta delar från kycklingen
½ gul lök
1-2 morötter
några pepparkorn
salt
vatten
grädde
redning
oregano

Sätt ugnen på 225 grader C. Skölj potatisen och halvera den. Lägg den i en lätt oljad ugnsfast form som ska rymma både potatis och kyckling. Skala och dela löken i båtar. Lägg den tillsammans med potatisen.

Klappa kycklingen torr. Klipp kycklingen på båda sidor om ryggraden så så att du får ryggraden som en styckningsdel för sig själv. Lägg undan den. Bänd upp kycklingen så att den blir platt med bröstsidan uppåt i formen med potatis och lök.

Blanda olja, limesaft, soja, paprikapulver, spiskummin, oregano, vitlök och en tesked salt. Gnid in kycklingen med kryddblandningen, både utanpå och gärna lite innanför skinnet också. Jag fick lite över och drisslade det över potatisen också. Låt stå i rumstemperatur i 20 minuter. (Alternativt krydda kycklingen och låt stå i kylen i några timmar.)

Ställ in kycklingen i ugnen i 50 minuter. Om den börjar bli lite för mörk är det bara att lägga över lite bakplåtspapper.

Gör såsen: Lägg den bortklippta ryggradsbiten från kycklingen i en kastrull tillsammans med ½ gul lök och 1-2 morötter, salt och ett par pepparkorn. Häll på vatten så det precis täcker. Låt koka ca 35 minuter till en buljongbas till såsen. Häll av kycklingbitarna och grönsaker och behåll buljongen. Koka friskt någon minut för att reducera den något.

Ta ut den ugnsstekta kycklingen ur ugnen och lägg upp potatisen på ett uppläggningsfat. Skär kycklingen i portionsbitar och lägg på samma fat. Dekorera med färsk oregano.

Häll av köttsaften som är kvar i formen i buljongen. Häll på (havre-)grädde, red av såsen och smaka av. Kanske lite mer salt? Peppar? Oregano?

Servera med en grönsallad och något gott att dricka.

Smaklig spis!




Kommentarer

Populära inlägg