Grillad fläskytterfilé med nudlar och gurksallad

I sommarstugan hade jag ingen bra kamera med mig, så det får duga med en mobilbild :) 


Även om det är väldigt smidigt med allt färdigmarinerat och färdigkryddat kött som det bara är att lägga på grillen, så är det ändå roligt att själv få bestämma smakerna. Här var det min svåger och svägerska som hittat ett recept i Allt om mat. Men maken fyllde på med lite annat och det blev väldigt gott. Och så byggde vi på med lite nudlar och en gurksallad från "Till sommaren. Mat för många" av Lisa Lemke. Det blev riktigt gott tillsammans! 

Grillad fläskytterfilé med koreanska smaker

4 portioner

500 g fläskytterfilé
1 dl hosinsås
½ dl japansk soja
1 tsk sambal oelek
½ dl rött vin

Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Låt köttet marinera 30 minuter.

Ta upp köttet och spara marinaden i en kastrull. Grilla köttet på indirekt värme ca 10 minuter. Låt sedan vila i 5 minuter innan du skär upp det. Låt marinaden koka upp och koka i 3-5 minuter så att den blir simmig. Servera som sås.

Nudelsallad med sesam och lime

4 portioner

2 dl sesamfrön
300 g morot
150 g sockerärter
15 cm purjolök
250 g broccoli
3-4 små vitlöksklyftor
300 g äggnudlar
2 msk neutral olja
1½ dl ljus soja
1½ msk sesamolja
1½ dl sweet chilisås
1-1½ msk sambal oelek
4 msk färskpressad lime 

Garnering:
Lime i klyftor

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna under omrörning. Skala och strimla morötterna riktigt tunt. Strimla sockerärter och purjolök, dela broccolin i små buketter, skär stammen i tunna wokvänliga bitar. Hacka vitlöken. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. 

Hetta upp oljan i en wokpanna eller stor stekpanna och fräs vitlöken och grönsakerna hastigt. Vitlöken ska inte bränna, då blir den besk. Rör ner alla övriga ingredienser utom nudlarna och sesamfröna. Woka på hög värme en kort stund. 

Tillsätt äggnudlarna och sväng runt allt ordentligt. Tillsätt sesamfröna och smaka eventuellt av med salt och mer limesaft. Garnera med lime i klyftor. Servera salladen varm eller kall. 

Gurksallad

8 portioner

1 stor gurka
1½ stor rödlök
½-1 grön chili
1½ dl hackad mynta
1 citron, saft och zest
2 tsk olivolja
salt och peppar

Skär gurkan i små tärningar. Finhacka rödlök och chili. Blanda alltsammans med mynta, saft och zest från en citron, samt olivolja.

Smaka av med salt och svartpeppar och låt stå i minst 20 minuter. 

Mina kommentarer: Makens experiment med marinaden var lyckad. Den blev också väldigt god som sås. Möjligen att man ska göra lite mer av den så att den verkligen räcker som sås också. På bilden ser du inte någon morot i nudelsalladen, vilket beror på att flera av dem som skulle äta inte tål morötter. Gurksalladen sticker ut i sina smaker och i Lemkes bok rekommenderas den till kallrökt eller gravad lax. Men den fungerade bra här också.




Kommentarer

Populära inlägg