ChermoulasåsGrillen går redan varm här hemma hos oss, och det är roligt att botanisera bland alla recept man hittar i tidningar och bilagor."Grillfest!" heter bilagan som följde med senaste Elle Mat & Vin och här finns flera recept jag vill prova. Det gäller ju att hitta några nya säkra kort man kan använda i sommar när det trillar in släkt och vänner. Och japp, här fick jag napp. Denna sås är enkel att göra, smakar gott och kan bli en snackis runt matbordet. Den fick tumme upp av hela familjen.

Såsen fungerar dessutom utmärkt som marinad till fisken. Häll undan lite av såsen och pensla den på fisken en kvart innan du börjar grilla.

Chermoula är en nordafrikansk kryddblandning. Den finns att få fatt i färdigblandad på burk, och det är en sommarfavorit hos oss att doppa små bitar av melon i den. Men här vevar du ihop den själv. När jag surfar runt lite på "chermoula" ser jag att det ska ingå persilja också, men det stod det inget om i det här receptet ur foldern "Grillfest!" - men det kan man nog lägga till om man är på det humöret.


Chermoulasås

4 portioner

1 citron, rivet skal och saft
1 tsk spiskummin
½ tsk rökt paprikakrydda eller chipotlekrydda
1 näve koriander
1 chilifrukt, urkärnad och hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
salt och peppar
jungfruolivolja

Mixa alla ingredienser utom oljan. Häll sedan i oljan i en tunn stråle medan du fortsätter mixa ihop till en sås.

Servera på eller till grillad fisk.

Mina kommentarer: Det står inget om hur mycket olja man ska ha. Jag hällde i lite drygt en deciliter. Och jag valde en ganska smakneutral olivolja. Eftersom barnen skulle äta av såsen stannade jag vid en halv chilifrukt, och det blev lite lagom småsting av det.


Kommentarer

  1. Färsk koriander? Låter gott i så fall.

    SvaraRadera
  2. Ja verkligen gott. Är det färsk koriander?

    SvaraRadera
  3. Japp, det är färsk koriander. En krydda jag långsamt lärt mig tycka om. Tyckte länge att den smakade tvål, men nu har jag börjat vänja mig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg