Saffranstryffel
Foto: Anders Hansson
Vissa recept återkommer man till år från år. Tyvärr blev de riktigt, riktigt fula i år när jag skulle blogga om dem, men sånt händer. Den vita chokladen var motsträvig när jag skulle smälta den, vilket vit choklad kan vara. Och när jag sedan doppat tryffelkulorna i den vita chokladen rann den liksom rann bara av. Irriterande! Nåja, de smakar gott i alla fall. En variant är att klicka upp tryffeln i ischokladformar istället och strunta i att doppa den i vit choklad öht. Det har jag gjort några gånger när jag varit i tidsbrist. Med en liten sån där silverfärgad kula blir de riktigt tjusiga.
Tryffeln är ljuvligt god - det tycker till och med min far som annars inte gillar saffran.
Saffranstryffel
Tryffel
1 dl grädde
1 msk honung
1 g saffran (två påsar)
250 g vit choklad
30 g osaltat smör
ev 1 tsk cognac
Sockerrostad mandel
4 dl flagad eller krossad mandel
1 dl florsocker
3 msk vatten
Garnering
250 g vit choklad
Koka upp grädde, honung och saffran. Slå det över den hackade vita chokladen. Tillsätt sedan smör och sist ev cognac. Rör tryffeln slät. Låt stelna i kylskåp. Klicka med hjälp av en sked upp tryffeln i bitar om ca 10 gram och rulla till runda bollar. Håll kalla.
Blanda mandeln med florsocker och vatten på en plåt. Rosta i 200 g C i ugn tills de fått en gyllen brun färg.
Smält den vita chokladen. Rulla tryffelkulorna i den avsvalnade chokladen och sedan i den sockerrostade mandeln. Låt kallna ordentligt i kylskåp.
Tryffeln är smörig och mjuk - ta fram några i taget och fyll på gottebordet med nya fräscha tryfflar från kylen efterhand som de går åt på gottebordet.
Mina kommentarer: Av allergiskäl har vi inte mandel på tryfflarna och de är försvinnande goda utan också.
Ser väldigt goda ut :) bara gott i dom och älskar vit choklad trots att det inte är pk i matbloggkretsar.
SvaraRaderaNästa lika bara som bananlikör.
SvaraRaderaJag skall köra receptet UTAN saffran !
Fader G
Det är inget fel på vit choklad. Det är bara inte choklad :) Snobberi bara *s*
SvaraRadera