Västerbottenpaj

Här hade jag ingen brieost hemma och fyllningen är på 3 ägg och 2½ dl grädde.

Till kräftor kan man väl säga att det är en klassiker att äta västerbottenpaj. Du har kanske redan ett favoritrecept. Här har jag tagit en pajdeg från Jamie Oliver och innehållet från min tidigare kollega Paula. Pajen ska stå länge och väl i ugnen, och fyllningen ska liksom långsamt smälta ihop tills den är krämig.

Servera till lufttorkad skinka, färska örter och rödlök om du vill, eller till kräftor. Eller varför inte som en godsak på ett buffébord?

Västerbottenpaj
1 paj

Pajdeg
250 g vetemjöl
125 g smör, kallt och tärnat
1 nypa salt
1 ägg
3-5 msk kallt vatten

Fyllning
5 ägg
5 dl kaffegrädde
2 dl västerbottenost, riven
Brieost i tjocka skivor
salt och peppar, och gärna lite chilipulver

Lägg mjöl, smör och salt i en matberedare. Kör till smulig konsistens. Knäck i ett ägg och fortsätt köra. Droppa i vatten tills degen blir mer fast. Kör tills degen gått ihop till en enda "boll". Har du tid så slå in i plast och låt vila i kylen 30 minuter.

Tryck ut degen i din pajform. Jag använde en springform, 24 cm i diameter. Nagga och förgrädda i 200 grader C ugn i ca 10 minuter. Pajdegen ska ha blivit lätt gyllene.

Sänk värmen i ugnen till 125 grader.

Vispa ihop ägg med grädde och rör ner den rivna osten. Salta och peppra (minns att osten är rätt salt). Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Lägg i brieost. Grädda i ugn 45-60 minuter beroende på storlek på din pajform. Pajen ska vara fast när den tas ut.

Mina kommentarer: På bilden hade jag ingen brieost, och gjorde lite mindre fyllning, på 3 ägg och 2½ dl grädde. Då blir pajen lite tunnare. Jag bytte också ut 100 g av vetemjölet mot fullkornsdinkelmjöl. Chiliflingor ger go skjuts, eller så kan du smula i lite rosépeppar för en annorlunda smakbrytning.

Kommentarer

  1. Mmm, vad gott det låter! Din ser väldigt god ut också, men den där brieosten... Åh så smaskigt <3 Det är alltid roligt med recept på "klassikerna" annars är det lätt att man snöar in!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg