Staffans special - glögg du gör enkelt själv

Foto: Ladyheart, morguefile.com

En rolig sysselsättning i adventstid är att göra en glöggprovning. Alla tycker så olika, och diskussionerna kan rentav gå höga (speciellt när man är inne på tredje eller fjärde sorten :). Detta recept har jag fått från en internetvän som generöst delade med sig av sitt favoritrecept. Det är ganska likt Spetsad vinglögg som jag publicerat här sedan tidigare, men skiljer sig åt i mängderna kryddor. Sedan spelar det såklart också roll vilket vin du använder som bas.

Det bästa med att göra sin glögg själv är ju att du kan styra sötman - för just sötman är det som det brukar pratas mest om på glöggprovningarna. Medan en del vill ha syrligheten i vinet och tycker att färdig glögg är "för söt", vill andra ha just den där söta smaken, för annars är det inte glögg helt enkelt.

Om det blir något över kan du hälla över glöggen på flaska med kork och förvara svalt i upp till två veckor.

Staffans special
knappt 1 liter glögg

1 flaska (75 cl) rödvin
10-15 cl vodka eller renat
4-5 bitar kanel
1,5 g hela nejlikor (20-25 st)
2 g krossad kardemumma (drygt ½ tsk hela)
½ pomeransskal
1 liten bit ingefära
3 dl strösocker
1rågad tsk vaniljsocker


Lägg alla kryddor i spriten och låt dra över natten. Sila spriten genom ett melittafilter och släng kryddorna. Häll rödvin, sprit, strösocker och vaniljsocker i en kastrull och värm försiktigt till önskad temperatur (koka inte).

Kommentarer

  1. I onsdags blev jag bjuden på vinglögg, spetsad med Amaretto. Fantastiskt gott.

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Kanske skulle jag ta och göra nånting sådant på torsdag, det låter gott :D

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg