Ugnsbakad spetskål med apelsin

Varje år försöker vi prova något nytt på julbordet. I år kom turen till den här rätten som publicerades i Buffé nr 12 2009. Vi har strukit rödkål och brunkål så det här var en nyfräsch rätt till skinkan. Gott, läckert och friskt. Fungerar säkert i andra sammanhang än julbord också.

Ugnsbakad spetskål med apelsin
För 8-10 personer på en buffé

2 små spetskål (700 g)
50 g smör
½ dl koncentrerad apelsinjuice
ca 10 kvistar timjan
rivet skal av 1 apelsin
rivet skal av 1 citron
salt, peppar

Sätt ugnen på 225 grader C. Skär varje spetskål i 6-8 klyftor. Behåll rotstocken. Bryn klyftorna runtom i smöret. Lägg över kålen i en ugnssäker form. Häll över apelsinjuicen. Lägg på timjankvistarna (spara 1-2 till dekoration) och krydda med salt och peppar. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

Plocka bort timjankvistarna. Riv över apelsin och citronskal, och dekorera med repad timjan.

Mina kommentarer: Ja så var det ju det där med att läsa recept då... Jag la på citron- och apelsinskal innan kålen gick in i ugnen och det gick bra det med.

Kommentarer

Populära inlägg