Goda tryfflar att göra självSå har julförberedelserna startat på allvar. Vad kan man göra i så här god tid? Jo man kan sätta snaps och man kan göra en hel del julgodis. Paketera anonymt och göm i frysen så kanske det är något kvar till jul ;)

Tryfflar kan man frysa in - innan man rullar dem i smält choklad. Sen är det en smal sak att rulla dem i choklad och pynta och lägga upp vackert.

Här är några tryffelrecept som jag tycker är goda.

Vit chokladtryffel
med vanilj, stjärnanis och apelsin

Ca 100 st
2.75 dl grädde
70 g glykos
1 vaniljstång
4 st stjärnanis
rivet skal av en apelsin
600 g hackad vit choklad
45 g rumstempererat smör
15 cl (?) Grand Marnier

Garnering
3 dl smält vit choklad
rivet skal av apelsin
strösocker

Blanda grädde, glykos, stjärnanis och rivet apelsinskal. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och tillsätt dem till gräddblandningen. Låt koka upp. Låt sedan bladningen dra i ca 1 timme så att smakerna kommer fram.

Värm alltsammans igen och sila av det ovanpå den finhackade chokladen. Rör till en slät massa och tillsätt sedan smör och Grand Marnier. Häll tryffelsmeten i en plastad form och låt stå i rumstemperatur tills den stelnat. Ställ sedan i kyl ca 30 minuter.

Riv under tiden skalet av en apelsin och blanda med strösocker. Låt torka.

Ta ut formen ur kylen , skär tryffeln i bitar och forma till kulor. Doppa i smält vit choklad och strö över apelsinsocker. Förvara svalt och servera rumstempererat.

Mina kommentarer:
Jag är mycket mycket skeptisk till måttangivelsen av likören. Receptet kommer från en folder från Skånemejerierna, men när jag skriver detta ligger det inte på deras webb. Jag har också kontaktat dem för att höra om måttangivelsen är korrekt. ½ dl gav en rejäl likörsmak.


Kryddpeppartryffel
med pepparkakscrunch

5 dl vispgrädde
2 dl socker
1 tsk malen kryddpeppar
800 g choklad
250 g smör

Garnering
Krossade pepparkakor

Koka upp vispgrädde, socker och kryddpeppar. Häll blandningen över den hackade chokladen, rör till en jämn massa. Klicka i smöret och vispa ihop. Häll tryffeln i en plastad form och låt svalna i rumstemperatur.

Ställ in i kylen i ca 30 minuter. Ta ut och skär i kuber. Rulla tryfflarna i krossade pepparkakor.

Mina kommentarer:
Går säkert utmärkt att frysa utan pepparkakskrosset. Också detta recept är från Skånemejerierna, men det syns inte till på deras webbplats.

Stjärnanistryffel

ca 40 st
150 g mörk choklad
180 g ljus choklad
2 dl vispgrädde
1 tub glykos, 50 ml
7 st stjärnanis

Dekor:
150 g mörk choklad
2½ dl kakao, 100 g
1 3/4 dl florsocker, 100 g

Hacka all choklad och lägg i en bunke. Koka grädde, glykos och stjärnanis i ca 1 minut. Ställ åt sidan för att dra i 10 minuter med lock. Ge det sedan ett snabbt uppkok och sila bort stjärnanisen.

Häll den varma gräddblandningen över chokladen och rör till en jämn smet. Låt stelna först i rumstemperatur och sedan i kyl. Doppa fingrarna i florsocker och rulla tryffeln till lagom stora kulor. Ställ in dem i kylen på nytt för att stelna.

Smält choklad till dekoren. Doppa ena handflatan i chokladen och rulla kulorna mellan handflatorna. Låt dem åter stelna i kylen. Rulla dem sedan ännu en gång på samma sätt och därefter i blandningen av florsocker och kakao. Låt dem stelna i kylen.

*** *** ***

Varför inte testa lite Baileytryffel också?

Baileys tryffel

Se fler recept från Bighappy på kokaihop.se.

Kommentarer

  1. hehe, jag sitter också här med tryfflar på svalning och väntar på att få rulla dem i diverse gott. fast jag har gjort med pepparkakskryddor och så en sats med kaffelikör-smak. dina låter väldigt goda på recepten iaf :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg