Lammgryta med rödvin
Vad är väl höstigare än en god köttgryta? Här en gryta med lammkött. Jag gör den på frysta grytbitar med ben och allt. vilket ger en mustigare smak. Och jag kör den i min slowcooker av märket CrockPot. Ner med grejorna och låt stå åtta timmar. Sedan är maten klar!
Lammgryta med rödvin
4 portioner
Ingredienser
1-1.2 lammbog eller skivad lammstek med ben
Ingredienser
1-1.2 lammbog eller skivad lammstek med ben
1 stjälk blekselleri
2 msk smör
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
1.5 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
2.5 dl vatten
2.5 dl rött vin
1 liten morot
1 tsk rivet skal av apelsin
2 buljongtärningar, grönsaksbuljong
2 lagerblad
2 krm timjan
1 krm rosmarin
1 krm salvia
2 krm salt
1 krmsvartpeppar
Gör så här
Hacka lök, vitlök och selleri. Slanta moroten. Riv apelsinzest. Blanda vin, vatten, zest, buljongtärningar.
Stek köttet i omgångar i smör blandat med olivolja. Salta och peppra. Strö över vetemjölet. Låt det inte bränna i pannan. Lägg ner köttet i crockpoten. Skölj ev bort vetemjölet.
Fyll på med smör och olivolja och stek sakta lök, vitlök och selleri så att de blir mjuka utan att ta färg. Lägg i tomatpurén och stek nån minut. Se upp så inte tomatpurén bränner i pannan.
Lägg de frästa grönsakerna ovanpå köttet och skölj ur pannan med lite av vinblandningen så du får med allt det goda från pannan.
Lägg i morot och häll över vinblandningen. Lägg i lagerbladen. Sätt på locket och koka på låg värme 8 timmar.
När det är en timme kvar smakar du av. Behövs det mer salt? Ev en skvätt soja? Häll i de gröna kryddorna och rör om (är de med från början kan du få en lite fadd smak pga den långa koktiden).
Koka potatis och servera till, alt gör ett potatismos. Eller kanske ett jordärtkocks- och potatismos? Polenta fungerar säkert det också.
Mina kommentarer:
Glömmer man vetemjölet får man en tunnare sås. Det är bara att sleva ur lite av såsen ur Crockpoten och koka ihop med lite redning vid sidan av. Man kan såklart göra grytan på spisen också. Då bör den koka åtminstone två timmar på låg värme för att köttet ska bli mört och trilla av benen.
Gör så här
Hacka lök, vitlök och selleri. Slanta moroten. Riv apelsinzest. Blanda vin, vatten, zest, buljongtärningar.
Stek köttet i omgångar i smör blandat med olivolja. Salta och peppra. Strö över vetemjölet. Låt det inte bränna i pannan. Lägg ner köttet i crockpoten. Skölj ev bort vetemjölet.
Fyll på med smör och olivolja och stek sakta lök, vitlök och selleri så att de blir mjuka utan att ta färg. Lägg i tomatpurén och stek nån minut. Se upp så inte tomatpurén bränner i pannan.
Lägg de frästa grönsakerna ovanpå köttet och skölj ur pannan med lite av vinblandningen så du får med allt det goda från pannan.
Lägg i morot och häll över vinblandningen. Lägg i lagerbladen. Sätt på locket och koka på låg värme 8 timmar.
När det är en timme kvar smakar du av. Behövs det mer salt? Ev en skvätt soja? Häll i de gröna kryddorna och rör om (är de med från början kan du få en lite fadd smak pga den långa koktiden).
Koka potatis och servera till, alt gör ett potatismos. Eller kanske ett jordärtkocks- och potatismos? Polenta fungerar säkert det också.
Mina kommentarer:
Glömmer man vetemjölet får man en tunnare sås. Det är bara att sleva ur lite av såsen ur Crockpoten och koka ihop med lite redning vid sidan av. Man kan såklart göra grytan på spisen också. Då bör den koka åtminstone två timmar på låg värme för att köttet ska bli mört och trilla av benen.


Kommentarer
Skicka en kommentar