Gurkkimchi

 


Koreansk kimchi är allt mer populärt och det finns många olika recept att prova. Kimchi är ju syrade grönsaker med en kick av gochugaru, ett pulver av en sorts chilipeppar. Och det är lite meck med syrandet och det tar lite tid. Om du gillar smaken av kimchi men har lite bråttom är detta receptet för dig; gurk-kimchi. Du kan äta gurkan redan efter ett par timmar, men det blir godare efter någon dag. Receptet innehåller också gochugaru men grönsakerna hinner inte bli syrade direkt. 

Receptet är hämtat ur Allt om Mat nr 11 2018.

Gurkkimchi

ca 8 portioner

Ingredienser
4 slanggurkor eller 12 västeråsgurkor
2 msk salt
2 morötter
6 salladslökar
2 vitlöksklyftor
½ dl gochugaru, koreanska chiliflingor
2 msk sesamfrön
1 msk ljus misopasta
1 msk fisksås
2 tsk strösocker

Gör så här
Skölj gurkorna och skär dem i 10 cm långa stavar. Lägg gurkorna i en stor bunke och strö över salt. Se till att saltet kommer åt överallt. Låt stå i ca 30 min och rör om efter halva tiden. 

Skala morötterna och skär dem i tunna stavar. Ansa och skär salladslöken. Lägg morötter och salladskål i en skål. Skala och riv i vitlöken och tillsätt gochugaru, sesamfrön, miso, fisksås och socker. Blanda ordentligt. 

Lägg gurkorna i ett durkslag och skölj av saltet med kallt vatten. Klappa gurkorna torra med hushållspapper eller en ren handduk. Blanda gurkan med de kryddade morötterna. Lägg ner allt i en väl rengjord burk. Sätt på lock och ställ in i kylen. 

Kimchin går att börja äta efter 2 timmar, men blir ännu godare om den får stå 2-3 dagar. Den håller ca en månad i kylen. 

Kommentarer

Populära inlägg