Fiskgratäng med fänkål och rotsellerimos

 


Det finns så många recept och jag provar nya alltsomoftast. Det är långt ifrån alla som hamnar här på bloggen, men detta kan bli en vardagsfavorit. Lite blek, javisst, men smakerna sitter finfint. Det är inga konstiga ingredienser och rätten fungerar utmärkt som vardagsmat. Även i matlådan dagen efter faktiskt, det är lika gott då. Kombinationen fänkål och rotselleri hade jag kanske inte kommit på själv, men det blir verkligen gott. Receptet är hämtat ur Coops medlemstidning MerSmak och väl värt att prova. 

Jag gjorde den såklart mjölkfri med havregrädde och mjölkfritt margarin.

Fiskgratäng med fänkål och rotsellerimos

4-5 portioner

Ingredienser
400 g torsk eller annan vit fisk
½ tsk salt
½ liten fänkål
1 rödlök
300 g rotselleri
300 g potatis
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk neutral olja
1 dl torrt vitt vin
1½ dl (havre-)grädde
1 fiskbuljongtärning
2 msk smör till moset
½ dl (havre)grädde eller mjölk till moset
dill till garnering

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader C. Skala och tärna rotselleri och potatis i lika stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Det tar ca 10 minuter. 

Skär fänkål och lök i strimlor. Fräs dem i olja tillsammans med fänkålsfrön på medelstark värme så de slaknar utan att bli brända. Häll i vin och grädde och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda i 5 minuter.

Lägg fisken i en ugnsform och salta. 

Häll av vattnet och mosa potatis och rotselleri och rör ihop till ett mos tillsammans med smör, mjölk och salt. Fördela moset runt fisken och häll såsen ovanpå fisken. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter. Tiden kan variera beroende på hur tjock fisken är. Innertemperaturen ska vara 48 grader. 

Garnera eventuellt med dill och servera tillsammans med en god sallad. Smaklig spis!






Kommentarer

Populära inlägg