Chokladkladdig pinocchiotårta

 


Det här kan vara den fulaste tårta jag gjort. Också en av de godaste. Det är en pinocchiotårta, en sån där man gör i långpanna med en tunn sockerkaksbotten täckt av ett marängtäcke. Fast här är det kladdig chokladkaka som botten istället. Ja du hör ju på beskrivningen att det här kan inte bli fel. Eller jo, den kan bli torr, men då är den god också.

Kanske får du baka tårtan en gång eller två innan du vet hur länge den ska stå inne i just din ugn så att chokladbotten blir lagom kladdig samtidigt som marängtäcket torkat och blivit frasigt. En gång när jag gjorde den blev kladdkakan lite väl kladdig, och det gör att det är svårt att lägga ihop tårtan.


Chokladkladdig pinocchiotårta

8-10 bitar

Kladdig chokladbotten
100 g normalsaltat smör
1½ dl florsocker
4 äggulor
1-2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
4 msk vispgrädde

Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker

Fyllning och garnering
3 dl vispgrädde
en knivsudd bakpulver
Färska bär; jordgubbar, hallon, blåbär eller vad du tycker om

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Fodra en form , 20-30 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

Vispa smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget medan du fortfarande vispar. Tillsätt vaniljsockret och vispa till en jämn smet. 

Sikta vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål. Häll över smörblandningen. Tillsätt vispgrädden och vänd ihop med en slickepott till en jämn smet.

Häll smeten i formen och jämna till ytan. Ställ formen åt sidan.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills kornen smält in och marängen är blank.. Bred marängen över chokladsmeten i formen.

Grädda kakan i ugnen i cirka 20 minuter. Här är det olika från ugn till ugn. Chokladbotten ska vara lite lagom kladdig samtidigt som marängen ska ha fått en ljusbrun färg och kännas torr. Låt kakan svalna.

Vispa grädden tillsammans med en gnutta bakpulver tills du ka forma mjuka toppar.

Dela kakan på två. Lägg ena halvan på ett uppläggningsfat. Bred på hälften av grädden. Har du mycket bär kan du lägga med några här i grädden. Lägg på den andra halvan av kakan. Dutta på resterande grädde och garnera med dina bär. Du kan fortsätta göra tårtan fin med flaggor, chokladsås, strössel, mandelflagor eller vad du tycker är gott.

Ställ gärna tårtan kallt i en timme innan du serverar den.


Mina kommentarer
Gör tårtan mjölkfri med mjölkfritt margarin och havregrädde i chokladbotten. Lägg ihop den med vispbar mjölkfri grädde. 




Kommentarer

Populära inlägg