Grillad tonfisk med asiatisk sallad


Har du köpt färsk tonfisk i fiskdisken någon gång? Inte? Då är det dags att prova. Tonfisk på burk är gott till mycket, men färsk är liksom en helt annat grej. Konsistensen är nästan köttlik, och om man steker eller grillar den för hårt blir den snabbt som en torr fläskkotlett. Så tricket är att grilla eller steka väldigt kort på hög värme. På en del bilder ser man att tonfisken är helt rå i mitten. Riktigt så vill vi inte ha den, utan lite tillagad även i mitten. Men det kräver lite övning, så bli inte avskräckt om du missar första gången.

I originalreceptet ska man panera fisken med sesamfrön och typ inget annat. Jag valde istället att gå på ett säkert kort och marinera tonfisken i kinesisk soja, den som är tjockare och mörkare än den japanska. Det gör fisken väldigt god. 

Smaklig måltid!

Grillad tonfisk med asiatisk sallad

4 portioner

700 g färsk tonfisk
½ dl kinesisk soja
nymald svartpeppar

Sallad
250 g haricot verts eller sockerärter
blandade salladsblad
½ gurka i bitar
1 avokado i bitar
½ ask cocktailtomater, halverade
1 salladslök i skivor

Dressing
1½ dl japansk soja
2 tsk hackad färsk koriander (kan uteslutas)
1 finhackad röd chilifrukt, alt en rejäl nypa chiliflingor
1 tsk sambal oelek
1 pressad lime
3 msk sesamolja
1 tsk finriven ingefära

Wasabimajonäs
1 tsk wasabipasta (eller pepparrotspasta)
1 dl majonäs

Till servering
nykokt ris
sesamfrön

Börja med fisken. Häll soja i en plastpåse och krydda med svartpeppar. Lägg ner fisken, snurra igen påsen och skaka runt. Låt ligga i marinad 10-15 minuter medan du tänder grillen.

Blanda dressingen. Ett trick är att bara krama ur saften ur den rivna ingefäran så slipper man fibrerna i dressingen.

Har du haricot verts kokar du dem enligt instruktionerna på förpackningen. Du kan tillaga sockerärterna också men jag tycker de är godast råa. 

Lägg upp salladen på ett vackert fat.

Grilla tonfisken helt kort. Hett och snabbt. Skär upp fisken i skivor och lägg ovanpå salladen. Ringla över dressingen och avsluta med klickar av wasabimajonäsen.

Servera genast tillsammans med nykokt ris.


Kommentarer

Populära inlägg