Sötsur ragu med morot, paprika och gröna linser


Har du kokboken "Det godaste jag vet" av Lisa Förare Winbladh? Om inte rekommenderar jag den å det varmaste. Här finns så mycket kunnande om hur smaker kompletterar och förstärker varandra. Just den här kokboken är indelad i kapitel efter ingrediens; vitlök, fisksås, pepparrot, parmesan, ingefära, citron... ja du fattar. 

Det här receptet är ur kapitlet om fisksås, och Förare Winbladh brukar förespråka fisksås som oväntad smakhöjare. Här fungerar det finfint.  Hon rekommenderar nonstickpanna av någon anledning, men jag använde en emaljerad gjutjärnsgryta. Det fungerade finfint. 

Du kan äta ragun som den är, som tillbehör till stekt fisk, med hårdstekta ägg eller rumstempererad på en buffé.

Sötsur ragu med morot, paprika och gröna linser

6-8 portioner

Ingredienser
300 g morötter
3 stora röda paprikor
1 tsk hela korianderfrön
8 svartpepparkorn
2 små klyftor vitlök*
1-1½ tsk lagrad vinäger, tex sherryvinäger
2 tsk honung*
1 burk körsbärstomater, gärna Mutti
1 tsk fisksås
ev ½ tsk torkad kyndel eller timjan
3 dl kokta gröna linser*
salt efter smak

Gör så här:
Skala morötterna och skär dem i 3-4 cm stora bitar. Hetta upp morötterna med olja i en stor tjockbottnad kastrull eller djup stekpanna. Stek på hög värme tills de mjuknat och fått färg, ca 10 minuter.

Tvätta paprikorna och skär paprikaköttet i stora tärningar som harmonierar i storlek med morötterna. Vänd ner med morötterna och fortsätt steka. Rör om då och då men inte för ofta.

Mortla korianderfrön och svartpepparkorn grovt. Häll kryddorna över grönsakerna när paprikan mjuknat en aning och fått en gnutta färg. Skala, skiva och mortla vitlöken och bänd ner den och stek vidare ca 20 sekunder. Vitlök ska bara bli gyllene, inte för mörk, för då blir den besk.

Rör ner vinäger, honung, tomater och fisksås. Smaka av med kyndel eller timjan om du vill. Låt puttra på mycket låg värme utan lock i 10 minuter. Rör ner de kokta linserna och låt puttra ytterligare 5 minuter. 

Smaka av med salt, peppar och vinäger tills du är nöjd med smakbalansen.

Mina kommentarer: Jag gjorde morotsbitarna lite mindre av allergiskäl så att de hinner bli ordentligt mjuka. 

*Gör lowFodmap:  Stek morötterna i vitlöksolja och hoppa över vitlöken i receptet. Använd lönnsirap eller socker istället för honung. Använd linser på tetrapak. 

Kommentarer

Populära inlägg