RabarberdrinkVi har rabarber i trädgården som ingen äter. Ingen i familjen är jätteförtjust i rabarberpaj eller något sådant så den där stackars rabarbern står där i landet - oäten. Men så kom maken hem med ett recept som snurrar mellan kollegorna och vi var tvungna att testa. Man kokar ihop en blandning  som blir nästan som slush efter ett par timmar i frysen. Vid servering skopar man bara upp och häller på läsk och vips är drinken klar. Väldans enkelt. Och ja, det är en förfärligt lättdrucken drink. Jag associerar smaken till glassen Piggelin. 

 Har du rabarber i trädgården så prova. Tror inte du blir besviken.

Rabarberdrink
1 sats

Sockerlag
1 liter vatten
200 g rabarber i bitar
2 dl socker

Smaksättning
2 msk färskpressad citronsaft
2 msk grenadine
2 tsk vaniljsocker
75 cl Renat eller vodka

Till servering
Rumstempererad sprite eller 7Up.

Gör så här
Koka upp vatten, rabarber och socker. Låt koka någon minut för att dra ut smakerna av rabarbern. Sila av sockerlagen och låt svalna. 

Blanda ihop sockerlag, citronsaft, grenadine, vaniljsocker och Renat, häll i en stor plastburk (ca 2 liter, fyll den inte ända upp till kanten), sätt på lock och ställ in i frysen. Låt frysa till några timmar. Alkoholen och sockret gör att det blir mer som slush, inte som is.

Vid servering skopar du upp rabarberslushen i glas till hälften och fyller på med Sprite eller 7Up (rumstempererad, annars fryser det direkt). Rör om. Servera. 

Alternativ
Vi har gjort en alkoholfri variant till barnen och alltså frusit in blandningen utan vodkan. Vi fryser in den röda sockerlagen i iskubspåsar. Sockerlagen blir mycket mer hårdfrusen och behöver tina lite längre för att blanda sig med läsken.Kommentarer

Populära inlägg