Sichuankryddad makrill med pak choi och risnudlar


När vi var yngre åt vi ofta makrill. Så ofta att vi faktiskt föråt oss på makrill. Det och att min mage reagerade på den feta fisken, speciellt om den var rökt.

Feel Good Food är ett trevligt brittiskt matmagasin som kommer ett par gånger om året. Om du inte hittar den så går det att beställa på pressbyran.se. I "Healthy Heart Special" våren 2018 hittade jag ett recept som fångade min blick. Blandningen sichuan, nudlar och makrill lät lite galet och ganska gott. Det måste vi prova!

Och det blev gott. Den feta fisken bär smakerna bra. Det här kan bli en favorit att återkomma till, och när det blir varmare ute måste jag testa att göra den på muurikkan. 

Sichuankryddad makrill med pak choi och risnudlar

4 portioner

2 tsk finriven färsk ingefära
2 stjärnanis, mortlad
2 tsk sichuanpeppar, mortlad
3 tsk ljus sojasås, typ Kikkoman
2 tsk mörk sojasås, typ Mrs Chengs
1½ tsk mirin
1½ tsk flytande honung

4 makrillfiléer med skinnet kvar
½ tsk matolja

1 paket risnudlar, 250 g

75 g salladslök
1 liten röd paprika, skivad
1 tsk sesamolja
100 g sugar snap-bönor
90 g pak choi
1 röd chilifrukt, i tunna skivor
1 tsk hackad färsk koriander
1 limefrukt i klyftor

Blanda riven ingefära med mortlad stjärnanis och sichuanpeppar, sojasåser, mirin och honung i en plastpåse. Lägg ner makrillen i marinaden och låt marinera minst 30 minuter. Eller över natten i kylen.

Koka upp vatten till nudlarna. Skiva upp grönsakerna. När allt är förberett kan du börja woka.

Värm upp en wok med värmetålig olja, tex rapsolja. Lyft makrillfiléerna ur marinaden och stek dem i oljan tills de fått fin färg och är genomstekta. Lyft upp och lägg på ett fat så länge. 

Häll i sesamolja och stek paprika och vårlök i några minuter. Häll på resten av marinaden, rör runt, och häll på sugar snap-bönorna, pak choi och chilipepparn. Rör runt.

Lägg risnudlarna i det kokande vattnet och låt koka 3 minuter. För att det ska bli enklare att äta kan man klippa nudlarna lite kortare om man vill. Lyft över de färdigkokta nudlarna i wokpannan och rör om. Sänk värmen. Bryt den tillagade makrillen i lite mindre bitar. Strö över koriander och servera genast tillsammans med limefrukten.

Det var gott med lite sojasås till och kanske lite sriracha för den som vill ha mer sting.

Kommentarer

Populära inlägg