Nigellas brownies
Kladdkaka och brownies är ju kusiner med varandra och det finns ofantligt många olika recept. Man får helt enkelt prova sig fram till vilket recept man tycker bäst om. Det här är en favorit numera. Om man passar kakan ordentligt så att den inte blir för genombakad så fullkomligt smälter den i munnen.

Det är också väldigt smidigt att baka en hel plåt och skära upp i så stora rutor som är lämpligt för just det tillfället. Små munsbitar på en kakbuffé eller en stoooor ruta att mumsa i sin ensamhet framför favorittvserien. Eller precis så många rutor som behövs för att skapa en dessert till dina gäster den här gången.

Jag har fått en fin plåt med raka, lite högre kanter. Den funkar väldigt bra till just brownies, så jag använde den fast den är lite större än vad receptet anger. Jag fick korta gräddningstiden istället helt enkelt.  Här ser du en bild på en sådan plåt. 

Om du ställer kakan i kylen blir den hårdare och stabbigare. Så om du vill ha den där smälter-i-munnen-upplevelsen, så baka kakan på eftermiddagen och låt den stå i rumstemperatur med en handduk ovanpå om du ska servera den på kvällen.

Servera med vispad grädde, glass, färska bär, vilket du tycker är godast. Om du bakar den utan nötter är det smart att komplettera med något som är lite mer knaprigt för den totala dessertupplevelse.

Receptet är skapat av Nigella Lawson.

Nigellas brownies

1 plåt - 20- 36 bitar beroende på hur stora du vill ha dem

375 gram rumstempererat osaltat smör
375 gram mörk choklad av god kvalitet
6 stora ägg
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
500 gram strösocker
225 gram vetemjöl
1 tsk salt
300 gram hackade valnötter om man vill


Smörj en plåt/form som är ca 33 x 25 x 5.5 cm. (min var lite större, kakan blev tunnare och då måste man vakta) Lägg gärna en silikonduk i botten så släpper kakan lättare.

Sätt ugnen på 180 grader C.

Smält smöret på medelhög värme. Bryt ner chokladen i smöret och rör runt tills chokladen smält. Passa noga. Om det blir för varmt blir chokladen grynig. Ställ av från värmen.

Knäck äggen i en stor bunke och häll i sockret. Vispa vitt och fluffigt med en elvisp.

Häll upp mjölet i en annan skål, tillsätt salt och vaniljpulver  och blanda runt.

Nu har smör-chokladblaningen svalnat lite och du kan blanda ner den i de vispade äggen. Rör sedan ner mjölblandningen med maskinen på låg fart. Om du är riktigt duktig så tillsätter du mjölet genom en sil för att se till att det inte blir några klumpar, men jag tjongar oftast bara ner mjölet pö om pö.

Rör bara runt tills det är blandat.

Om du vill ha nötter i dina brownies tillsätter du dem nu.

Häll smeten i den smorda formen. och bred ut så att smeten går ut ända ut i kanterna.

Ställ in formen i nedre halvan av ugnen. Om du har en form enligt måtten ovan så är gräddningstiden 25-30 minuter. Min var lite större så jag började med att sätta klockan på 15 minuter och tog sedan 2 minuter i taget. Ytan ska ha fått en torr, lite blek skorpa medan innandömet fortfarande ska vara lätt dallrigt. Då är kakan perfekt. Kom ihåg att kakan eftergräddas även efter att du har tagit ut den ur ugnen.

Ställ på galler så svalnar formen snabbare. Låt kakan svalna innan du skär i den.

Mina kommentarer: Vi bakade utan nötter och med mjölkfritt margarin så kunde alla äta. För jag ska inte ta åt mig äran. Det var dottern som tog fram den här perfekta skapelsen :)


Kommentarer

Populära inlägg