Sabenegh - Libanesisk spenatgryta


Har du upptäckt matbloggen Zeina's Kitchen? Om inte är det dags att du gör det nu. Här finns massor av spännande recept att botanisera runt bland.

Det här är ett ganska enkelt recept; enkla råvaror, enkelt att svänga ihop och enkla smaker. Men å så gott! Perfekt vardagsmat alltså. 

På bloggen tipsar Zeina om att äta ris med vermicelli och du kan hitta recept på hur man gör det själv där. Men jag hade ju hittat en färdig blandning i mataffären - Libanesiskt ris från Sevan. Så gott! 

Sabenegh - Libanesisk spenatgryta


6 portioner 

1 kg färsk eller djupfryst spenat
500 g köttfärs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 liten knippe färsk koriander (eller fryst)
2 grönsaksbuljongtärningar, 2 msk fond eller salt
Salt och nymald svartpeppar
Lite saft från färsk citron
Lite pinjenötter, ca ½ dl 

Servering
Ris, gärna libanesiskt ris med vermicelli

Gör såhär
Om du använder färsk spenat så tvätta och hacka den. (Jag använde djupfryst och då behöver man inte ens tina upp den först, det är bara att hälla ner den i grytan.) Hacka lök och vitlök. Hacka koriandern (om du inte använder fryst, för då kan du tjonga ner den frusen).

Hetta upp oljan i en gryta och stek löken lite mjuk utan att ta färg. Tillsätt köttfärsen lite i taget och stek den tills den får färg. Häll i koriander och vitlök, stek lite till. Nu är det dags för spenaten. Rör runt och stek en liten stund till. Smula i buljongtärningarna eller häll i outspädd fond och rör runt. Smaka och se om det behövs lite salt och peppar. 

Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock i 20 - 30 min. Grytan ska vara ganska tjock och använder du djupfryst spenat behöver du förmodligen inte tillsätta vätska. Men blir det för tjockt kan du hälla på lite vatten tills du får den konsistens du vill ha.

Stek pinjenötterna gyllene i olja och vänd ner i grytan. Låt dem få puttra med en stund. Stäng av värmen och smaka av med citron. Servera med ris.

Mina kommentarer: Det här är ju en kalasrätt. Ingredienser som jag nästan alltid har hemma. Och den enda allergianpassningen jag behöver göra är att servera pinjenötterna vid sidan av. Skulle tro att det blir gott med quornfärs också. 


Kommentarer

Populära inlägg