Hallonmazarin


Helg, vårsol och lite tid över att baka. Då måste man ju testa ett nytt recept. Jag följer Lindas bakskola på facebook och Instagram, och där dyker det upp läckra recept med jämna mellanrum. Detta är ett sådant. 

Jag bakade på mjölkfritt margarin och det blir inte lika hårt i kylen som vanligt smör. Det kan förklara mina stora problem med att överföra mördegen till springformen. 

Mazarinkaka med hallonglasyr

ca 10 bitar 

Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker

Mazarinfyllning
200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
2 ägg

Hallonglasyr
ca 20 gram hallon, passerade
ca 2½ dl florsocker
ev några droppar vatten 

Mördeg
Dela smöret i mindre bitar och lägg i matberedare. Lägg i vetemjöl och strösocker. Kör maskinen på medelhastighet tills det blir en deg i en klump som åker runt. Ev kan du behöva några droppar kallt vatten. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Använd gärna plastfolie när du kavlar så blir det enklare när du ska föra över den. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform och lägg över mördegen i formen. Degen ska sticka upp några centimeter på kanten.

Mazarinfyllning
Riv mandelmassan grovt och vispa ihop den tillsammans med smöret med en elvisp. Tillsätt äggen och vispa till en slät massa. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen och jämna till mördegskanten så att den får ungefär samma höjd som fyllningen.

Grädda kakan i 35-40 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.

Glasyr
Passera hallonen genom en sil så att kärnorna silas bort. Blanda i florsocker och rör om till en bredbar glasyr. Justera konsistensen med lite kallt vatten om det behövs. Bred ut glasyren på kakan och ställ den i kylen en stund så att glasyren stelnar.

Mina kommentarer: Görs enkelt mjölkfri med mjölkfritt margarin. 

Text
Kommentarer

Populära inlägg