Räklinguine

Foto: Anders Hansson

Barnen såg pastamaskinen och vi kom överens om att till helgen skulle vi göra egen pasta. Sagt och gjort. Det var bara att jobba ihop pastadegen och börja veva pastamaskinen. Precis som den förra vi hade kajkade snart ihop den också. Så det blev till att kavla.

Vad skulle vi servera till pastan då? Jag bläddrade i kokböcker och fastnade - som vanligt - för ett Jamie Oliverrecept. Den här gången ur "Mat för hela året".

Smakerna är bekanta; räkor, sardeller, kapris, tomat, vitlök... Det kan ju inte bli något annat än gott :)

Stora räkor är ju knepigt att köpa. Det är ju inte lätt som konsument att veta - kan man köpa gambas eller jätteräkor?  Eller är man värsta miljöboven? Jag hittade kungsräkor i frysen på Coop där det står på förpackningen att de är ok  - så jag väljer att tro på det.

Notera att receptet är bara för två personer.

Räklinguine

2 portioner

200 g färsk eller torkad linguine
olivolja
1 tsk kapris
6 sardellfiléer
4 vitlöksklyftor, skivade
12 stora okokta räkor, skala dem och spara skalen
½ dl vitt vin
1 medelstor gul lök, hackad
1 msk tomatpuré
3½ dl fiskbuljong
1 msk färsk röd chili, tunt skivad
6 körsbärstomater i klyftor
40 g ruccola
1 msk slätbladig persilja, finhackad
extra fin jungfruolivolja

Koka upp saltat vatten i en kastrull och koka pastan till den är al dente. Tajma det med tomatsåsen.

Häll under tiden lite olivolja i en tjockbottnad stekpanna på svag värme och fräs kapris, sardell och hälften av vitlöken 2-3 minuter. Tillsätt räkskalen och fräs 2-3 minuter. Tillsätt vinet och reducera till hälften. Lägg i lök och tomatpuré och fräs till allt är mjukt och börjar få färg. Häll i buljongen, koka upp och låt sjuda i 5 minuter.

Ta kastrullen från spisen, häll alltsammans i en matberedare och kör tills det är slätt. Sila genom ett durkslag och ställ åt sidan.

Häll lite olivolja i en annan stekpanna och bryn chilin och resten av vitlöken. Lägg i räkorna och fräs 1-2 minuter. Tillsätt vin (?) och tomatsåsen, låt det sjuda och lägg i tomaterna, hälften av ruccolan och persiljan. tillsätt linguinen, rör om. Smaka av och salta och peppra vid behov. Servera med resten av ruccolan och droppa på lite olivolja.

Mina kommentarer:  Vänta, vänta - var kommer vinskvätt nummer två in någonstans? Den var inte med i ingredienslistan. Nåja, jag hällde väl på nån ½ dl eller så. Och visst lät det konstigt att köra såsen med skal och allt i matberedaren? Jag pillade ut de flesta av skalen innan jag körde det i matberedaren. Jag vet inte varför receptet säger att man ska börja med att koka pastan - om man har färsk pasta kokar man den 1-2 minuter och man hinner inte göra såsen då *s*

Kommentarer

  1. Yes, låter väldigt gott. Jamie han kan han! Håller med att det är knepigt med råa räkor. Undrar om råa havskräftor är OK, det är ju rätt likt?

    SvaraRadera
  2. Hej fröken Dill! Råa havskräftor har jag aldrig sett i butik. Men har du sådana går det säkert jättebra. Smaken blir såklart annorlunda :) Det går att ha kokta räkor också, men då ska de bara hänga med på slutet och bli varma. Ligger de för länge i såsen blir de sega och trista.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg