Kyckling i prosciutto med rosmarin och citron




Har du upptäckt Pinterest? Det är en sajt där man "samlar på" fotografier man hittat på Internet och pinnar upp dem på olika anslagstavlor. Sedan kan man följa andra pinnares anslagstavlor (boards) och hitta ännu fler fina bilder. Det är ett Mecka för matälskare. Det finns så många läckra matbilder - och bakom de flesta döljer sig en länk till ett recept. Rena himmelriket alltså! Oj oj så mycket gott jag hittat där.

Via Pinterest hittade jag ett recept på kyckling. Jag har modifierat det något, men det är i stort sett samma recept du hittar här nedan. Vi har ätit rätten två gånger redan och det blev raskt en favorit för hela familjen. Det är ett formidabelt bjudrecept eftersom det är enkelt att förbereda och sedan bara pytsa in i ugnen när gästerna är på plats.

Jag använder nästan alltid ugnstermometer när jag steker kyckling. Torr och trådig kyckling gör ingen människa glad, men samtidigt vill jag ju inte bli sjuk av eventuella bakterier. Använder man termometer får man alltid perfekt kyckling. ICA har en trevlig förteckning över rekommenderad innertemperatur på olika sorters kött.

Till kycklingen serverade jag buljongkokt bulgur, grönsallad och en enkel balsamicosås som man också kan göra i förväg. Receptet på den hittade jag i Elle Mat & Vin. Den passade utmärkt till kycklingen men kan nog göra sig bra i andra sammanhang också. Denär så löjligt enkel att göra - och så väldans god!

Mustig balsamicosås

6-8 portioner

1 dl balsamicovinäger
1 dl svartvinbärsgelé
svartpeppar
lagerblad
1 msk flytande honung

Häll alla ingredienser i en kastrull och värm på mellanvärme i cirka tio minuter. Rör mest hela tiden så att ingredienserna blandas väl. Lyft ur lagerbladet och häll upp såsen i en skål. Ställ att svalna. Såsen serveras kall.

Mina kommentarer: Jag hade ingen svartvinbärsgelé hemma, men väl egengjord röd vinbärsgelé med cognac. Den funkade finfint i den här såsen.


Kyckling i prosciutto med rosmarin och citron

4 portioner

8 kycklinglårfiléer
8 skivor prosciutto eller Parmaskinka
½-1 dl olivolja
3-4 klyftor vitlök i tunna skivor
1 citron i tunna klyftor (helst ekologisk)
1-2 krukor färsk rosmarin
salt och peppar
balsamvinäger

Ta undan 8 kvistar rosmarin. Repa av några andra kvistar och hacka bladen fint. Blanda med olivolja, vitlöksskivor, salt och peppar. Lägg ner kycklinglårfiléerna den kryddade olivoljan och vänd runt ordentligt.

Lägg en kvist rosmarin i mitten på varje kycklinglårfilé och snurra in den i mitten. Låt lite rosmarin sticka ut. Rulla in kycklinglårfilén i en skiva prosciutto. Upprepa med alla kycklinglårfiléer. Hit kan du förbereda och ställa in i kylskåpet flera timmar innan gästerna kommer.

Sätt ugnen på 225 grader. Hetta upp en stekpanna och ge alla kycklingpaket lite färg runtom. Lägg dem sedan i en ugnsfast form, sätt i en ugnstermometer i den tjockaste filén. Skiva citronen tunt och lägg över kycklingpaketen och ställ in i ugnen. Låt kycklingen komma upp i 72 graders innertemperatur. Då har eventuella trista bakterier dött, utan att kycklingen blivit torr och trådig.

Drizzla lite balsamicovinäger över den varma kycklingen om du vill, och servera genast tillsammans med tillbehören.

Kommentarer

  1. Vilket läckert recept! Jag blir verkligen sugen på den här rätten - och kombinationen balsamicosås och pancetta/parmaskinka är verkligen god. Jag gjorde en förrätt med chèvre på det sättet för ett tag sedan, men nu ska jag testa med kyckling eller fläskkött...
    Trevlig och välfotad blogg!
    /Roland

    SvaraRadera
  2. Tack, vad roligt att du blev inspirerad. Ja den där förrätten såg inte dum ut alls! Den får jag ta och prova någon dag :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg