Slottets pepparrots- och romsill

Foto: Anders Hansson

Med åren har vi strukit den ena rätten efter den andra på vårt julbord hemma på julafton - men sill och lax stryker vi inte. Stående favoriter är glasmästarsill (till vänster på bild), makens variant av senapssill med dijonsenap - urgod! (krukan i mitten) och gingravad lax (på fatet i bakgrunden). Sedan testar vi en ny sillsort varje år. Sen är vi mätta och äter mest plikttroget lite skinka och grönkål *skrattar*

Om du har möjlighet att gå på Sofieros julbord så gör det. Underbar miljö, fantastisk mat och mycket proffsig personal. Men du måste boka i tid - ungefär ett år i förväg :) När jag fick fatt i boken "Sill" författad av Markus Nemrin (Sofiero Slottsrestaurang) och Jesper Aspegren (ja du vet vem Jesper är, eller hur?) så ville vi såklart försöka återskapa lite av det goda vi upplevt på julbordet. 

När vi bläddrade i boken fastnade maken för "Slottets pepparrots och romsill". På bilden i boken ligger sillen urtjusigt upplagd. Så tjusigt ser det inte ut på bilden här ovan (krukan längst till höger). Men vilken smak! Oj oj, det här kan komma att bli en del av de stående sillsorterna på vårt sparsmakade julbord. Väldans god.

Slottets pepparrots- och romsill

1 kruka

500 g skinnfria sillfiléer (Köper du inläggningssill ska de först läggas i en klar lag. Köper 5-minuterssill är det bara att tjonga i sillen såsen.)

4 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
2 sardeller
4 dl smakneutral matolja
2 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
2 finhackade rödlökar
1 knippe finhackad dill
5 msk sikrom, löjrom och forellrom
½ dl riven pepparrot

Kör äggulorna, vinägern, senapen och sardellerna med stavmixer. Tillsätt olja i en fin stråle. Det tjocknar då till en majonäsliknande sås. Blanda med creme fraiche och gräddfil och smaka av med salt, peppar och kanske lite socker till önskad smak.  Vänd ner rödlök, dill, rom, pepparrot och de avrunna sillfiléerna. Låt stå i minst ett dygn innan du serverar sillen.

Mina kommentarer: Maken, som är husets sillmakare, rapporterade att såsen tjocknade fint redan vid 3 dl olja och han nöjde sig med det. Vi använde vanlig röd kaviar. Om vi ska ändra på något nästa år så kommer vi förmodligen att lägga till något mer pepparrot, eftersom vi är förtjusta i det.
Kommentarer

Populära inlägg