Pizzadeg - jag tror jag har hittat en favorit!Jakten på den bästa pizzadegen fortsätter. På mitt tidigare inlägg om pizzadeg fick jag tips bland kommentarerna om den här degen. Nu var det dags att testa äntligen och japp,det är en kanonbra deg. Utmärkt att kavla ut tunt, tunt och den höll formen. Krispigt god efter gräddningen. En absolut favorit. Tack Gunnar!

Pizzadeg

4 tallriksstora pizzor

400 g mjöl
228 g vatten (23 grader C)
20 ml olivolja
16 g jäst
8 g salt
4 g honung

Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet. Blanda i olivolja och honung. Arbeta in mjölet. Låt maskinen gå på låg hastighet i ca 8 minuter. Blanda i saltet och låt gå på lite högre hastighet i 3-4 minuter så att saltet blandas in ordentligt.

Låt jäsa i rumstemperatur i 45 minuter alternativt 6 timmar i kylen.

Dela degen i fyra delar, forma till runda bullar så att degen spänner ut sig och låt dem ligga 10 minuter innan du börjar kavla.

Kavla ut till riktigt tunna pizzor i finkornig polenta för extra krisp och lägg på fyllning. Baka i het ugn, gärna på baksten i ca 10 minuter så att osten smälter och kanterna blir krispiga.

Mina kommentarer: Jag tyckte att man behövde mer vätska för att få en bra konsistens, men å andra sidan har min våg aldrig varit riktigt pålitlig. Degen jäste fint i ca 45 minuter och var riktigt trevlig att kavla ut.
Nästa gång ska jag prova Martins pizzadeg :) 

Kommentarer

  1. Martins pizzadeg är den absolut bästa degen vi testat! Kräver dock lite mer planering så tiden finns.

    SvaraRadera
  2. Denna är en riktig favorit. Men jag tror man kan öka mängden salt något.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg